У Зарваниці пишуть ікони для бійців АТО

01.02.2016, 17:07
У Зарваниці пишуть ікони для бійців АТО - фото 1
Перший всеукраїнський пленер іконописців “Вікно у Небо. Зарваниця-2016” триває зараз у Марійському духовному центрі в Зарваниці.

Іконописний пленер в ЗарваниціПерший всеукраїнський пленер іконописців “Вікно у Небо. Зарваниця-2016” триває зараз у Марійському духовному центрі в Зарваниці.

Пленер розпочався 20 січня і завершиться 12 лютого – у празник Трьох Святителів, повідомив кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу прес-секретар Марійського центру о. Микола Медюх.

“Участь беруть 10 художників з різних куточків України: Харкова, Луганська, Волині, Тернополя, Чорткова. Це професійні художники, а четверо з них є заслуженими художниками України. На жаль, художникам із Рівного та Києва не вдалося приїхати у зв'язку з хворобою, – розповідає ініціатор та керівник проекту Микола Шевчук. – Результати буде видно за роботою, але вже можна дещо сказати”.

Отож, метою пленеру було написання ікон, які відповідають канонам Церкви та будуть використані у Богослужінні, говорить чоловік.

Іконописний пленер в Зарваниці“Окрім чудотворних ікон Матері Божої пишемо Архангела Михаїла, Андрія Первозванного, Воскресіння... – продовжує М. Шевчук. – Усі вони, а це ікони на липовій дошці розмірами 50х70 см, будуть у храмах Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Я також пишу удвічі більшу ікону Матері Божої Зарваницької для Хмельницької єпархії УГКЦ”.

Також учасники пленеру у Зарваниці створюють ікони-охоронці.

“Їх пишемо для наших вояків на Сході. Це маленькі ікони – їх розміри такі, що якраз вміщаються у солдатську кишеню, – деталізує керівник проекту. – На них зображені ангели-охоронці, архистратиг Михаїл. Точно сказати, скільки буде таких ікон, де можна – але кожен із нас пише по декілька”.

Ці маленькі ікони відвезуть на передову капелани УГКЦ. Церкви, у які передадуть більші ікони, створені під час пленеру “Вікно у Небо. Зарваниця-2016”, визначить керівництво архиєпархії.