• Головна
  • Новини
  • Вилучені у контрабандиста ікони та плащаницю передали у Сумський обласний краєзнавчий музей...

Вилучені у контрабандиста ікони та плащаницю передали у Сумський обласний краєзнавчий музей

20.01.2016, 09:28
Вилучені у контрабандиста ікони та плащаницю передали у Сумський обласний краєзнавчий музей - фото 1
Вилучені правоохоронцями у жовтні 2015 року на митному посту «Юнаківка» Сумської митниці старовинні ікони «Воскресіння Христове», «Ісус Христос на троні» та плащаницю із зображенням тіла Ісуса Христа, передали до Сумського обласного краєзнавчого музею.

ікона.jpegВилучені правоохоронцями у жовтні 2015 року на митному посту «Юнаківка» Сумської митниці старовинні ікони «Воскресіння Христове», «Ісус Христос на троні» та плащаницю із зображенням тіла Ісуса Христа, передали до Сумського обласного краєзнавчого музею.

Ікони та плащаницю вилучили у мешканця Харкова, який намагався вивезти їх в Російську Федерацію для продажу колекціонерам.

В ході розслідування була проведена експертиза вилучених предметів, яка визнала їх культурними цінностями. Експерти визначили, що ікони належать до Чугуївської іконописної школи і виготовлені у XIX столітті. Особливе місце серед культурних цінностей посідає плащаниця, яка, за висновком експерта, є рідкісним зразком української народної творчості початку XX століття.

Відповідно до рішення суду, ікони конфісковано на користь держави і передано до Сумського обласного краєзнавчого музею.

Контрабандиста визнано винним за частиною 2 статті 15, частиною 1 статті 201 (замах на вчинення контрабанди) Кримінального кодексу України. Його засуджено до позбавлення волі строком на три роки з іспитовим терміном два роки, повідомляє прес-група УСБУ в Сумській області. Про це РІСУ інфориувала Ірина Стегній.

Довідка:

У Чугуєві іконопис набув розвитку у другій половині XIX століття. Технологічною особливістю іконописців було те, що крім дерева та полотна, майстри за основу для написання ікон брали мідні дошки та оцинковане залізо.