• Головна
  • Новини
  • У Михайлівському монастирі відкрився другий міжнародний іконописний пленер «Міграція в іконі»...

У Михайлівському монастирі відкрився другий міжнародний іконописний пленер «Міграція в іконі»

19.11.2015, 09:55
У Михайлівському монастирі відкрився другий міжнародний іконописний пленер «Міграція в іконі» - фото 1
Тему мігрантів та переселенців вирішили освітити у своїх іконах майстри з кількох країн. Вже вдруге вони зібрались у рамках міжнародного іконописного пленеру «Eleos», який цього року присвячений новій темі – Міграції в іконі.

exklusiv.gifТему мігрантів та переселенців вирішили освітити у своїх іконах майстри з кількох країн. Вже вдруге вони зібрались у рамках міжнародного іконописного пленеру «Eleos», який цього року присвячений новій темі – Міграції в іконі. В середу, 18 листопада, захід розпочався зі спільної молитви у стінах Михайлівського монастиря у центрі столиці.

Пленер.jpeg

«Завдяки нашій роботі ми хочемо показати, що міграція не завжди несе в собі трагедію. Вона дає поштовх до змін, певну точку, після якої починається новий етап розвитку. Фрагменти про мігрантів ми бачимо у Писанні, більше того, сама людська історія починається з вигнання Адама та Єви з раю. Ікони з нашого пленеру будуть містити і сучасні сюжети, зокрема про Сирію та інші країни, до яких прикута увага всього світу», - розповів один з організаторів пленеру, польський іконописець Хуберт Кампа.

Особисто для себе він обрав сюжет Мойсея, який відтворить в іконі. Варто підкреслити, що всі іконописці, які прибули з різних куточків України, Польщі, Словаччини та Росії в історії своєї родини мали досвід міграції або ж самі стали переселенцями.

Пленер традиційно розпочався зі спільної молитви, до якої долучились римо-католики, православні, лютерани та греко-католики. Разом з іконописцями молились представники Міністерства культури України та Посольства Республіки Польща в Україні. Роботу митців благословив намісник Михайлівського монастиря єпископ Агапіт (УПЦ КП): «Протягом цих днів ви будете жити, молитись та писати ікони у стінах монастиря. Тим самим ви будете нести своє служіння Богові… Коли ми згадуємо про міграцію, перед нами постає приклад життя Ісуса Христа, який сам був вимушений тікати до Єгипту. Церква не може засуджувати міграцію, а має всі сили спрямовувати на допомогу ближнім. Особливо це стосується й України, поки тривають бойові дії на Сході, а ми приймаємо вимушених переселенців і тут, у Києві».

Цьогорічний пленер буде завершений виставкою у Софії Київській, яку буде відкрито 30 листопада о 17:00. Ініціатор та організатор пленеру священик Сергій Дмитрієв додає, що після пленеру у храмах будуть розповсюджені листівки, які розповідатимуть про міграцію та змінюватимуть ставлення до переселенців з боку суспільства.