• Головна
  • Новини
  • Виставка «Образ Святого Духа в іконописі» у Львові представить 28 творів сакрального мистецтва XVII-XXI ст...

Виставка «Образ Святого Духа в іконописі» у Львові представить 28 творів сакрального мистецтва XVII-XXI ст

17.09.2015, 13:03
Палац Потоцьких (Червоноградська філія Львівського музею історії релігії) 19 вересня презентує виставку «Образ Святого Духа в іконописі». Вона присвячена 320-річному ювілею заснування римо-католицької парафії Зіслання Святого Духа у Кристинополі (Червонограді).

Палац Потоцьких (Червоноградська філія Львівського музею історії релігії) 19 вересня презентує виставку «Образ Святого Духа в іконописі». Вона присвячена 320-річному ювілею заснування римо-католицької парафії Зіслання Святого  Духа у Кристинополі (Червонограді).

Святий Дух – одна з трьох іпостасей Святої Трійці поряд із  Богом-Отцем і Богом-Сином. «Дар Святого Духа виливається на церкву і на кожного з нас, щоб ми могли жити з вірою і милосердям, щоб ми могли сіяти насіння примирення і миру», – наголошував Папа Франциск під час Святої Меси у день урочистості Зіслання Святого Духа, 24 травня 2015 року.

В іконописі – сюжетах Святої Трійці, Хрещення Ісуса Христа, Благовіщення Пресятої Богородиці – Святий Дух зображається у вигляді білого голуба. Друга іпостась Святого Духа – вогненні язики, які зійшли в день П’ятидесятниці.

На виставці «Образ Святого Духа в іконописі» з фондів музею експонуватиметься 28 творів сакрального мистецтва XVII-XXI ст. Це – ікони, скульптура, хоругви, царські врата. Цікавим доповненням стануть 19 фотографій, в яких зафіксовано історію  римсько-католицької парафії Зіслання Святого Духа у Кристинополі (Червонограді). Варто зауважити, що польське населення проживало у Кристинополі від часу заснування міста. Костел Святого Духа, збудований 1695 року, – найдавніша культова споруда. Парафія проіснувала до 1951 року, коли місто увійшло до складу УРСР і  поляки виїхали з Кристинополя. Монастир же і костел почали використовувати як будівлі для складу меблів. 1988 року, в часи «перебудови», зруйноване приміщення влада передала громаді УАПЦ. Святиня стала п’ятикупольним храмом св. Володимира. 13 грудня о. Василій Павелко зареєстрував у Червонограді римо-католицьку парафію Благовіщення Діви Марії. За проектом львівських архітекторів братів Андрія та Володимира Лисаків, 2007 року розпочато будівництво  релігійного комплексу  – нового костелу Зіслання Святого Духа  та Дому опіки над немічними людьми. З 2009 року настоятелем парафії є о. Микола Леськів.

Урочисте відкриття виставки в «Палаці Потоцьких» відбудеться 19 вересня, у суботу, о 15 годині. Серед почесних гостей Мечислав Мокшицький – Архиєпископ Митрополит Львівський РКЦ.

Святковим подарунком стане концертна програма за участі народної капели бандуристів «Дзвіночок» Центру творчості дітей та юнацтва Галичини м. Львова (керівник Марія Горішна).