Художники продають ікони, щоб допомогти армії

23.07.2015, 10:45
Художники продають ікони, щоб допомогти армії - фото 1
У рамках проекту Культурної дипломатії між регіонами України в Українському кризовому медіа-центрі відкрилась виставка «Ґонта» Лева Скопа, Михайла Скопа та творчого об’єднання «Кактус». «Виставка «Ґонта» – це 160 ікон українських художників.

0062-860x645.gif-yyy.gifУ рамках проекту Культурної дипломатії між регіонами України в Українському кризовому медіа-центрі відкрилась виставка «Ґонта» Лева Скопа, Михайла Скопа та творчого об’єднання «Кактус». «Виставка «Ґонта» – це 160 ікон українських художників.

Кожна з яких намальована на дощечках з даху церкви Святого Юра у Дрогобичі», – розповів художник Лев Скоп під час презентації виставки. Вік матеріалу, уточнив співавтор виставки «Ґонта» Михайло Скоп, для кожної ікони 100-300 років.

Потягом двох тижнів кожен охочий зможе не лише переглянути виставку, а й придбати історичну ікону. «Вартість однієї ікони – 1000 гривень. Усі кошти підуть на підтримку української армії», – розповів куратор мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру Леонід Марущак.

Над виставкою «Ґонта» працювали 15 художників арт-угрупування «Кактус». «Спочатку ми дуже хвилювались, аби ікони не були схожі. Коли зібрали ікони до купи, були просто вражені. Вони унікальні. А за мазками можна впізнати стиль, а значить обличчя, кожного з художників», – поділився враженнями Михайло Скоп. За його словами, ця виставка це лише маленька частина того, що художники можуть зробити для підтримки українських військових. «Хтось має сильне тіло і руки – він йде воювати, я – художник. Моя задача по-максимуму вкладатися у те, що я вмію. І лише спільними силами нам вдасться вибороти Україну», – додав Михайло.

За задумом авторів, виставка «Ґонта» побудована у вигляді стіни. «Ікони – це та духовна сила мистецтва, яка буде виступати бар’єром для України, захищати від ворогів та нагадувати українцям, що ми громадяни однієї країни. Ми єдині», – зазначив Лев Скоп.

Як інформує сайт Українського кризового медіа-центру, у рамках проекту Культурна дипломатія між регіонами України наступним місцем, де буде представлятися виставка буде місто Слов’янськ Донецької області. «Ми зараз йдемо за тим політичним розподілом України, який був ще у далекі часи козаччини. Ми маємо зрозуміти, що якщо говорити лише мовою зброї, війна може і не закінчитися. Тож мистецтво має об’єднати усю країну», – підсумував куратор мистецького напрямку УКМЦ Леонід Марущак.