На Тернопільщі відшукали унікальну ікону 18 століття

23.04.2015, 10:18
На Тернопільщі відшукали унікальну ікону 18 століття - фото 1
Святиню, яку півстоліття вважали зниклою, знайшли в Тернопільській області. Слід унікальної старовинної ікони загубився, коли в радянські часи церкву перетворили на музей. У 90-х храм повернули громаді, але Образ так і не знайшли, повідомляє karpatnews.in.ua.

815.gif-7.gifСвятиню, яку півстоліття вважали зниклою, знайшли в Тернопільській області. Слід унікальної старовинної ікони загубився, коли в радянські часи церкву перетворили на музей. У 90-х храм повернули громаді, але Образ так і не знайшли, повідомляє karpatnews.in.ua.

Парафіяни і не думали, що десятки років моляться у вівтаря з секретом. Степан Казимирович вже більше десяти років служить у церкві. Коли лагодив центральний вівтар, побачив стародавній механізм. Виявилося, з його допомогою можна витягти зі схованки унікальну ікону. "Я вирішив зробити металевий блок з ручкою, там блочок кинув трос, той, що піднімає ікону", – каже Степан Слободян, старший брат церкви Святої Покрови. Настоятель храму від знахідки в захваті. Ікона, за словами священика, унікальна, адже схожого сюжету немає на жодному Образі Матері Божої.

"Тут оточують Пречисту Діву Марію дев'ять ангельських хорів. І Пречиста Діва Марія стоїть ногою на земній кулі, місяць притискає і змію", – розповідає отець Володимир, настоятель церкви Святої Покрови. Громада вирішила: знайдену ікону виставляти в храмі тільки по великих святах. Чи є у неї чудодійні властивості, поки невідомо, але люди впевнені, Образ – ровесник храму і має особливу силу.

"Церква з 18-го століття, і ікона точно з 18-го століття, так як бачите, вона в темному місці і збереглися всі фарби. Приходив владика, єпископ, молився до неї", – сказала Марія Шафран, парафіянка церкви Святої Покрови. Виявлення святині у важкий для країни час парафіяни церкви Святої Покрови вважають знаковим. Люди вірять, що зображення Богородиці на тлі всієї планети – це знак єдності та миру в Україні.