Релікварій Святого Пантелеймона став найціннішим об’єктом сакральної колекції музею Івано-Франківська

26.12.2014, 16:17
Культура
Релікварій Святого Пантелеймона став найціннішим об’єктом сакральної колекції музею Івано-Франківська - фото 1
25 грудня в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї з нагоди п’ятиріччя проекту "Врятуймо скарби разом" відбулося відкриття виставки відреставрованих сакральних творів.

Головним експонатом виставки став релікварій Святого Пантелеймона.

Релікварій_1.jpg

Як стверджує директор Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею Ярослав Штиркало, він є одним із найцінніших об’єктів сакральної колекції музею.

Виставка з релікварієм триватиме чотири дні. Біля експонату стоїть скринька для збору добровільних пожертв на потреби нашим воякам в АТО. Адже, як кажуть організатори виставки, Святий Пантелеймон – покровитель воїнства і сама експозиція присвячена нашим героям.

«Релікварій Святого Пантелеймона, представлений нашим музеєм – це дерев’яна скринька, у якій вірогідно зберігалися мощі Святого Пантелеймона. Датована пам’ятка 1889 роком, – розповідає організатор проекту "Врятуймо скарби разом", реставратор Валерій Твердохліб. – На стінках релікварію є зображення Божої Матері, Святого Пантелеймона та розп’яття. З написів грецькою мовою наразі вдалося розшифрувати дату – це або 1749 або 1889 рік. Такі речі робили монахи у монастирях. Ікони написані на фоні морських пейзажів, на узбережжі видно ще кілька церковних споруд. Це дає підставу думати, що монах міг малювати, дивлячись з вікна монастиря. Грецька мова підказує, що цей мощевик могли створити монахи Афону».

Релікварій_2.jpg

Зі слів реставратора, в Івано-Франківський обласний краєзнавчий музей реліквія потрапила орієнтовно в 80-х роках минулого століття. Тоді фахівці музеїв відбирали експонати з конфіскованих у церквах сакральних предметів.

«Ми зараз повертаємо дуже дорогі церковні речі суспільству, – підкреслив архиєпископа і митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин). – Пам’ятаємо, що час у нас зараз є важкий – криза, неспокій в Україні. Але ми маємо багато відреставрованих робіт в рамках проекту "Врятуймо скарби разом". Це направду свята праця, бо даємо нове життя святим речам, які є з далекого минулого і вони можуть нам сьогодні служити і збагачувати культуру та духовність».

Релікварій_3.jpg

«Був час, коли каміння розкидали – в часи атеїзму, коли нищилися церкви. Та прийшов час каміння збирати – відновлювати храми, ікони та наші з вами душі, - наголосив митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф (Василиків). – Відновлюючи і реставруючи ікони, ми відновлюємо своє минуле, історію, культуру, традиції і будуємо своє майбутнє. Бо кожна така пам’ятка – книга, в якій історія церкви, народу».