• Головна
  • Новини
  • Національний музей експонує ікони з Межигір’я та будинку Пшонки...

Національний музей експонує ікони з Межигір’я та будинку Пшонки

29.04.2014, 13:40
Національний музей експонує ікони з Межигір’я та будинку Пшонки - фото 1
У Національному художньому музеї 25 квітня відкрилася виставка «Кодекс Межигір'я».

У Національному художньому музеї 25 квітня відкрилася виставка «Кодекс Межигір'я».

На ній представлені предмети, знайдені у резиденції Януковича і в будинку екс-генпрокурора Пшонки. Про це повідомляє LB.ua.

Найбільш цінними знахідками Межигір'я куратори та експертна комісія вважають ікону візантійської традиції, імовірно 14-15 століття, стародрук «Апостол» Івана Федорова 1574-го року, «Євангеліє» 1784-го року, трипільську вазу, а також роботи Івана Айвазовського, Василя Полєнова, Хендріка ван Балена.

ikona.jpeg

«Картина Василя Полєнова «Христос і грішниця» або «Хто без гріха» - одна з найбільших цінностей колекції. Її знайшли випадково. Ми точно знаємо, що картину кілька років тому продали на британському аукціоні «Бонемс» більше, ніж за 4 млн фунтів стерлінгів. У резиденції картина висіла в одному з центральних холів, тому я не думаю, що власники не знали істинної цінності роботи», - розповідає Аліса Ложкіна, куратор виставки.

«В одному з темних коридорів між двома туалетними кімнатами я побачила картину «Збір манни небесної» антверпенского художника Хендріка ван Балена і Яна Брейгеля Старшого. Картина знаходиться в чудовому стані так, як написана на міді. Це твір фламандського живопису кінця 16 - початку 17 століття», - ділиться Олена Живкова, заступник директора з наукової роботи Національного музею Варвара та Богдана Ханенки.

Виставка "Кодекс Межигір'я" триватиме до 27 липня 2014 року.