• Головна
  • Новини
  • До Києва привезли унікальну виставку ікон з Миколаєва «Слава во вишніх Богу»...

До Києва привезли унікальну виставку ікон з Миколаєва «Слава во вишніх Богу»

20.12.2013, 11:21
До Києва привезли унікальну виставку ікон з Миколаєва «Слава во вишніх Богу» - фото 1
Вчора, 19 грудня, у Києві, в музеї Івана Гончара відкрилась виставка сучасних ікон «Слава во вишніх Богу» з Миколаєва від сімейної іконописної майстерні «Небо на землі». Відтепер унікальні творіння сімох майстрів будуть доступні киянам та гостям міста до 20 січня.

Ісус Пастирexklusiv.gifВчора, 19 грудня, у Києві, в музеї Івана Гончара відкрилась виставка сучасних ікон «Слава во вишніх Богу» з Миколаєва від сімейної іконописної майстерні «Небо на землі». Відтепер унікальні творіння сімох майстрів будуть доступні киянам та гостям міста до 20 січня.

«Святі отці називають ікону Євангелієм у фарбах, філософи – одним з видів богослов’я. Ікона зображує те, що ми бачили – земне життя Ісуса Христа, те що ми чули – Його притчі. А так само ікона візуалізує, що було відкрито святим отцям – догматичне вчення церкви, за допомогою символів та алегорій», — розповіли організатори.

На виставці представлені майже 40 ікон, які були виконані сімома майстрами: Сергієм Павелком, Ксенією Глєбовою, Наталею Соболєвою, Костянтином Самойленком, Катериною Цирулік, Марією Павелко та Сергієм Помяном. Вони писали ікони особисто від початку та до кінця, від замішування порошку з яєчним жовтком і до нанесення останніх рис лику святого.

Окрім того, всі майстри працюють за старовинними технологіями, використовуючи суто натуральні матеріали як то дошки з липи або черешні, фарби з порошків із природніх матеріалів та яєчного жовтку в поєднанні з хрещенською водою. Їхні роботи цінуються й за кордоном, особливо у Швейцарії, Німеччині, Франції та Японії.

Богородиця з Дитям

«Ікони несуть функції дидактичні та повчальні, тому що вони є наочним викладанням Євангелія. Приклад того — серія з 12 ікон, які ілюструють Символ віри, догмати християн», — підкреслила одна з авторок Марія Павелко.

12 ікон

Варто підкреслити, що всі ікони відрізняються високою майстерністю виконання та мають унікальну композицію, яка, незважаючи на сучасність виконання, прийдеться до серця кожному.

Ісус

«От часто нам кажуть, що ваші ікони гарні, але занадто дорогі. Однак не забувайте, що їх пишуть від місяця до півроку, вкладаючи всю душу та весь свій хист. Тоді постає питання – на дорогі машини та квартири у вас є гроші, а ікони готові купувати паперові за 3-5 грн.? Раніше таке питання навіть не стояло», — поділився ініціатор проекту Олексій.

Виступає

Для перших відвідувачів пролунали перші в цьому році колядки від гурту «Гуляйгород», чий спів звучав особливо потужно у камерному приміщенні музею. Співаки порадували гостей заходу виконанням духовних кантів, заспівавши більше творів, ніж планувалось. Пропонуємо заслухати їхнє виконання на відео нижче.

Нагадаємо, що виставка працює з 19 грудня до 20 січня в НЦНК Музей Івана Гончара, що на вулиці Лаврській, 19. Ікони можна оглянути з вівторка до неділі з 10:00 до 17:30. Вхід для дорослих коштує 15 грн, а для дітей – 3 грн.

Ікона св. Варвари

Богородиця з апостолами

Різдвяна інсталяція

Різдвяна інсталяція