У Києві відкривається виставка сучасних ікон

17.12.2013, 11:01
У Києві відкривається виставка сучасних ікон - фото 1
Відвідувачі побачать близько 40 ікон. До експозиції увійшли роботи, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона.

Миколай_ікона.jpg19 грудня в Києві, в Музеї Івана Гончара, відкриється виставка сучасних ікон сімейної іконописної майстерні "Небо на землі" (м. Миколаїв). На виставці будуть  представлені сучасні ікони із творчого доробку майстрів з Миколаєва, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Відвідувачі побачать близько 40  ікон. До експозиції увійшли роботи, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона.

Виставка розпочнеться на передодні святкування зимових свят: дня святого Миколая, Нового року, Різдва Христового, Водохреща.  

Святі отці називають ікону Євангелієм у фарбах, філософи – одним з видів богослов'я. Ікона зображує те, що люди бачили – земне життя Ісуса Христа, те що люди чули  – Його притчі. А так само ікона візуалізує, що було відкрито святим отцям – догматичне вчення церкви, за допомогою символів та алегорій .

Прикладом цього  є дванадцятичасна ікона "Символ віри", яку буде презентовано  вперше. Кожна частина цієї ікони зображує  один з членів Символу Віри, що містять основні догмати нашої віри.

Серед святкових ікон Різдва, святителя Миколая, святої Катерини тощо мають також місце образи, які спонукають до серйозних та глибоких  роздумів. Ікона Богородиці «Скорботна про немовлят, у лоні убієнних», одна з останніх робіт миколаївських іконописців. Куратор виставки зазначає: «В державі, що є колискою слов’янського християнства, просто неприпустиме таке жахливе явище як аборт. Під час святкування Народження Христа слід пам’ятати про тих, кому не дозволили народитися. Гріх не тільки чинити таке вбивство, а й погоджуватись з ним своїм мовчанням. Потрібно виховувати людей, доносити до них істинну суть проблеми». 

ікона.jpgТакож буде експонована ікона, на якій зображено побиття Христа сучасними громадянами у піджаках і краватках - алюзія на давні події, коли юдеї і римські солдати чинили наругу над Спасителем.Побутує думка, що в іконі немає нічого нового і вона, згідно з канонами, повторює тільки існуючі зразки. Іконописці «Небо на землі » вважають, що ікона повинна бути завжди новою, актуальною і зрозумілою сучасній людині, для якої  створюється. Ікона повинна говорити з нею, народжувати молитву. Існуючі канони зовсім не обмежують -- навпаки, вони надихають на нові пошуки в ім'я Христове. 

Під час урочистого  відкриття виставки відбудеться виступ фольклорного гурту «Гуляйгород». Колектив виконає народні духовні канти.

Відкриття виставки відбудеться в НЦНК Музей Івана Гончара (вул. Лаврська, 19) 19  грудня о 18.00.

Відвідування: вівторок-неділя з 10.00 до 17.30. Вхід – 15 грн., дітям – 3 грн. Виставка триватиме до 20 січня. 

+38 066 155 92 37, [email protected], www.pavel-ko.net

 

Теги: #Ікона