Українська спілка іконописців відкриє у Львові виставку

11.10.2013, 15:44
У Львівській галереї сучасного сакрального мистецтва «ICONART» cьогодні, 11 жовтня, «Українська спілка іконописців» представить тематичну виставку «Покров Пресвятої Богородиці».

У Львівській галереї сучасного сакрального мистецтва «ICONART» cьогодні, 11 жовтня, «Українська спілка іконописців» представить тематичну виставку «Покров Пресвятої Богородиці». Про це повідомляє Галінфо.

Візуальне представлення Покрову Богородиці в українському мистецтві має різні варіанти вирішення, ця тема надзвичайно багата на інтерпретацію. На українських землях від XVII століття появляється та здобуває поширення образ Богородиці Матері Милосердя, де Марія покриває своїм плащем вірних, що намальовані обабіч неї. Цей взірець образу Богородиці пов’язаний із молебними піснеспівами на її честь. В мистецтві Гуцульщини та Покуття ХІХ століття особливої популярності здобув образ Покрову Богородиці зі святими, що став джерелом для натхнення багатьох сучасних мистців-іконописців. Його переосмислення бачимо також на іконах представлених на виставці, що виконані у техніці кольорового деревориту, темперного іконопису на дошці, олійного малярства на склі.

Образ Покрову Богородиці у творчості майстрів «Української спілки іконописців» опирається на давні традиції, втім кожен із них інтерпретує та переосмислює зображення. Окремі твори лаконічні – лише з образом Богородиці Заступниці, виконані у стриманому майже монохромному колориті, інші багатофігурні – намальовані у насичених барвах теплих червоно-оранжевих та золотистих тонів.

Виставку можна оглянути до 27 жовтня.