• Головна
  • Новини
  • СБУ передала до музейних фондів Буковини конфісковану ікону...

СБУ передала до музейних фондів Буковини конфісковану ікону

24.01.2013, 09:01
СБУ передала до музейних фондів Буковини конфісковану ікону - фото 1

Співробітники управління СБУ в Чернівецькій області 23 січня передали до державних фондів Чернівецького художнього та краєзнавчого музеїв 11 старовинних предметів, які мають культурну та історичну цінність, і за рішеннями суду були конфісковані в контрабандиста-іноземця.

ікона.jpgСпівробітники управління СБУ в Чернівецькій області 23 січня передали до державних фондів Чернівецького художнього та краєзнавчого музеїв 11 старовинних предметів, які мають культурну та історичну цінність, і за рішеннями суду були конфісковані в контрабандиста-іноземця.

У серпні 2012 року на міжнародному автомобільному пункті пропуску «Росошани» прикордонники затримали громадянина Молдови за спробу незаконного вивезення за кордон предметів історичної спадщини. Старожитності, які іноземець приховав від митного контролю, були виявлені правоохоронцями в його автомобілі. За висновком державної мистецтвознавчої експертизи вони становлять культурну та історичну цінність і підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей». Про це повідомляє прес-служба УСБУ в Чернівецькій області.

За матеріалами кримінальної справи, яку розслідували слідчі УСБУ, вироком суду громадянина Молдови визнано винним у вчинені контрабанди та оштрафовано на 7 тис. гривень з конфіскацією предметів контрабанди.

Серед раритетів – ікона «Ісус Христос з головою Іоана Хрестителя та предстоячими» розміром 45х33 см, написана в техніці малярства на дереві у кінці XIX ст., та десять металевих наконечників до стріл, що виготовлені з металу методом литва, кування та шліфування у XIII-XV ст.

Ікона є непересічним зразком сакрального мистецтва кінця XIX ст. із рідкісним підбором персонажів, що робить її свого роду унікальною. Образ створений у підкарпатському регіоні, де були сильні балканські впливи. Вилучені в контрабандиста наконечники стріл утворюють колекцію і визнані предметами археологічної спадщини. Вони мають історичну цінність як зразки озброєння населення України пізнього середньовіччя.

За рішенням Міжвідомчої ради з питань вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей Міністерства культури України ці зразки національної старовини будуть зберігатися і вивчатися буковинськими фахівцями та поповнять музейні фонди краю. Про це інформує  ZIK.