• Головна
  • Новини
  • Мистецтвознавці Донецька видали каталог ікон, над яким працювали 30 років...

Мистецтвознавці Донецька видали каталог ікон, над яким працювали 30 років

06.03.2012, 11:04
Мистецтвознавці Донецька видали каталог ікон, над яким працювали 30 років - фото 1
У Донецьку вийшов у світ науковий каталог творів сакрального мистецтва «Сто ікон», який готувався близько 30 років.

DonetskУ Донецьку вийшов у світ науковий каталог творів сакрального мистецтва «Сто ікон», який готувався близько 30 років. Видання створено за принципом іконостасу, а кожна ікона супроводжується описом, історією образу і розкриттям сюжету, повідомляє Православіє в Україні.

«Сьогодні у фондах Донецького обласного художнього музею зберігається 15 000 творів мистецтва, - розповідає директор музею Галина Чумак. - Це живопис, графіка, скульптура ... На жаль, донецький музей, як і багато хто в країні, відчуває недолік площ. Будівля нового приміщення тільки планується».

Окрема категорія в збырках музею - твори сакрального мистецтва. Тут - дарування музею Рубльова міста Москви, низки музеїв Україні, ікони, передані донецькому музею приватними колекціонерами, митницями країни. Кращі з кращих і увійшли в науковий каталог, над яким довгі роки разом з колегами працювала мистецтвознавець Тетяна Панова.

Незвична побудова нового видання каталогу. Воно створено за принципом іконостасу. Корисний науковий каталог буде як фахівцям, так і любителям іконопису.

Примітно, що з нагоди презентації каталогу із запасників були підняті кілька представлених в ньому ікон, і їх показ супроводжувався піснями чоловічого хору Донецького Спасо-Преображенського собору УПЦ (МП).