• Головна
  • Теми
  • Україна пропонує ЮНЕСКО внести карпатські дерев’яні церкви та Херсонес Таврійський до Списку всесвітньої спадщини...

Україна пропонує ЮНЕСКО внести карпатські дерев’яні церкви та Херсонес Таврійський до Списку всесвітньої спадщини

23.02.2012, 09:29
Україна пропонує ЮНЕСКО внести карпатські дерев’яні церкви та Херсонес Таврійський до Списку всесвітньої спадщини - фото 1
Про це на прес-конференції повідомила радник радника Президента - керівника Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Ганна Герман.

GermanA.jpgПро це на прес-конференції повідомила радник радника Президента - керівника Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Ганна Герман.

Вона зазначила, що протягом років дерев’яна архітектура нищилась як в Україні, так і в сусідній Польщі. За її словами, запропонований проект має на меті зберегти те, що ще можна зберегти. Радник Президента зауважила, що церкви нищать передусім самі місцеві громади, які самовільно їх реконструюють, але роблять це нефахово.

З метою збереження церков Міністерство культури, Міністерство закордонних справ, Національна комісія України в справах ЮНЕСКО разом з Міністерством культури Польщі провели роботу з підготовки спільної транскордонної номінації “Дерев’яні церкви карпатського регіону України і Польщі” для внесення найбільш цінних пам’яток дерев’яної сакральної архітектури до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. З боку України до переліку пам’яток увійшли об’єкти, розташовані в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській областях, які є зразками найдосконаліших досягнень в сакральній архітектурі України. Пам’ятки Польщі розташовані в Підкарпатському та Малопольському воєводствах.

Одночасно з тим Україна підготувала ще одну заявку до ЮНЕСКО на внесення до Списку всесвітньої спадщини об’єкту “Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора”. Пам’ятка розташовується у місті Севастополь на території Кримського півострова. Вона складається з кількох заповідних ділянок, які охоплюють збережені частини стародавнього Херсонеського городища та його сільськогосподарської округи – хори.

У січні 2012 року обидві номінації було подано до штаб-квартири ЮНЕСКО в Парижі. Як сказав на прес-конференції представник Міністерства культури Андрій Вінграновський, у відомстві сподіваються, що на 36-й сесії ЮНЕСКО, яка відбудеться цього літа у Петербурзі, номінації будуть розглянуті та буде ухвалене позитивне рішення. Про це інформує УНІАН-релігії.