У Донецьку покажуть унікальні ікони з льону

07.02.2012, 10:50
У Донецьку покажуть унікальні ікони з льону - фото 1
Донецький обласний художній музей 8 лютого 2012 р. презентує виставку унікальних ікон з льону, виготовлених Володимиром Денщиковим в техніці вузликового плетіння - «Духовне макраме».

ІконаДонецький обласний художній музей 8 лютого 2012 р. презентує виставку унікальних ікон з льону, виготовлених Володимиром Денщиковим в техніці вузликового плетіння - «Духовне макраме».

Денщиков Володимир - єдина в світі людина, що створює ікони з льняної нитки, інформує сайт Музейний простір України. Така техніка унікальна і не має аналогів. Фахівці називають Денщикова основоположником нового виду іконотворчості. Роботи майстра виконані за церковними канонами в єдиному екземплярі.

Всі деталі вузликів на окладах і ризах образів створені з дивного матеріалу – льняної нитки (0,5-2мм), причому кожен з мільйонів вузликів зав'язаний вручну, без вживання технічних засобів (спиць, гачків і т. п.). Кожна з робіт налічує від одного до декількох мільйонів вузликів. Над створенням ікони розміром 40х50 автор працює від 3 до 6 місяців. А над іконою «Святий Благовірний князь Олександр Невський» (представлена в експозиції) майстер працював 14 місяців. Вона налічує більше 9 мільйонів вузликів. Обличчя святих написані маслом на льняному полотні.

Ікони Володимир Анатолійович створює з благословення священнослужителів. На створення значних робіт художника неодноразово благословляв митрополит Сімферопольський і Кримський УПЦ (МП) Лазар (Швець) і родинний духівник, настоятель храму-маяка Миколи Чудотворца – о. Сергій.

Ікони В. А. Денщикова виконані в техніці макраме - вузликового плетіння, в якій він працює вже понад 30 років. Роботи майстра експонувалися і продовжують експонуватися перш за все в Україні, а також на виставках в Німеччині, Австрії, Угорщині, Україні. Перебувають вони й у приватних колекціях України, Росії, Чехії, Угорщини, Німеччини, США.

У експозиції Донецького обласного художнього музею представлено близько 30 робіт.