У Києві покажуть сучасну українську ікону

23.11.2011, 13:18
У Києві покажуть сучасну українську ікону - фото 1
У виставковій залі Галереї ім. Олени Замостян Культурно-мистецького центру НаУКМА (вул. Іллінська, 9, м.Київ) 26 листопада 2011 року о 19:00 відбудеться відкриття персональної виставки модерного сакрального живопису Дмитра Гордіци «Пришестя».

У виставковій залі Галереї ім. Олени Замостян Культурно-мистецького центру НаУКМА (вул. Іллінська, 9, м.Київ) 26 листопада 2011 року о 19:00 відбудеться відкриття персональної виставки модерного сакрального живопису Дмитра Гордіци «Пришестя». Про це РІСУ повідомили організатори виставки.

В експозиції будуть представлені твори, які є результатом 10-літньої роботи майстра і демонструють полістилізм сучасної української іконописної школи.

«Мистецтво ікони тліє, душа мирянина блукає в лабіринтах неправдивих орієнтирів наслідування. Лише через творчі ікони проникає до нас благодать, як світло через вікно. Ізограф, обраний сотворити нову техніку письма, не схожу на жодну з координат історії. Нова українська ікона жива програма операційної системи Вічність», - вважає художник Гордіца.

«Не інакше, ніж пришестям я називаю явлення сакрального в творчості Дмитра Гордіци. Сакральне у його новій, модерністській інтерпретації. Балансувати на межі сакрального та модерністського мистецтва завдання не з легких. Здавалося б, одне суперечить іншому, однак на практиці це скоріше гармонія. Внутрішня гармонія мистецького твору, гармонія з часом, синхронність розвитку, відповідність запиту, потребі. Потребі не стільки соціальній, буденній, скільки потребі в піднесеному як формі існування прекрасного й сакрального. Внутрішній потребі», - вважає куратор виставки Микола Герасимюк.