• Головна
  • Новини
  • Музей Волинської ікони представив у Дніпропетровську унікальну виставку релігійного живопису різних конфесій...

Музей Волинської ікони представив у Дніпропетровську унікальну виставку релігійного живопису різних конфесій

02.11.2010, 13:37
Музей Волинської ікони представив у Дніпропетровську унікальну виставку релігійного живопису різних конфесій - фото 1
Днями в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І. Яворницького відкрилася нова унікальна експозиція, яка поєднала в собі традиції католицького та православного живопису – «Західноєвропейська живопис XVIII-XIX ст.»

katiiiuniatiikonii2010.jpgДнями в Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д.І. Яворницького відкрилася нова унікальна експозиція, яка поєднала в собі традиції католицького та православного живопису – «Західноєвропейська живопис XVIII-XIX ст.», повідомляє «Православіє в Україні».

Виставка проходить в рамках проекту «Музеї України в гостях у Дніпропетровського історичного музею» і приїхала до єпархії по обміну з Луцька. Кожен бажаючий зможе дізнатися про особливості католицької та греко-католицької ікони, а також релігійного західноєвропейського живопису XVIII-XIX століть, ознайомившись з колекцією Музею Волинської ікони. У свою чергу, жителі Волині можуть побачити експонати з Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького.

В експозиції представлено 26 творів іконопису і релігійної живопису – професіоналів-іконописців та аматорів. Більшість експонатів виставляються вперше, тому здивувати виставка зможе навіть дуже вибагливого глядача. Адже сакральне мистецтво – унікальне, в ньому приховані найпотаємніші вірування людей різних культур.

Відомий дніпропетровський мистецтвознавець, заступник директора Дніпропетровського художнього музею Людмила Тверська впевнена, що волинська іконопис цікава, насамперед, тим, що цей регіон традиційно поєднує в собі культуру Заходу і Сходу. У католицтві ікони писалися, в основному, на такі сюжети, як розп'яття Христа, поклоніння волхвів, несення Христом свого хреста. Для католиків, на думку Людмили Володимирівни, релігія – це, перш за все, випробування, а у православних віруючих релігія світліша і життєрадісна. І волинська ікона увібрала в себе ці два начала: з одного боку – це барвистість, декоративність українського бароко, з іншого – стриманість і драматизм західноєвропейського живопису.
Тематика сюжетів – найрізноманітніша. Характерною рисою творів є монументальність і внутрішня сила образів у поєднанні з простотою, життєрадісністю і ліричністю.

Найрідкісніша ікона, представлена на виставці – «Богородиця Римська» XVIII століття. Цей образ практично невідомий в православ'ї, зате дуже популярний в католицьких храмах. У XVI столітті, коли турецький флот атакував контрольовану Римом територію, саме ця ікона, за переказами, захистила «вічне місто» від ворога. Ця ікона дуже красива, оскільки її не просто шанують, а кожен рік коронують в Римі. Саме біля цієї ікони читається Святий Розарій – 150 молитов, між якими постійно звучить «Отче наш». На виставці – копія, зроблена волинським художником, за версією якого маленький Ісус Христос чимось схожий на українське немовля. Саме вона характерно показує, як українці зафіксували свій вплив навіть на репродукціях. Оригінал цієї ікони зберігається у Ватикані.

Виставка демонструє загальні відмінності східного і західного християнства, розкриває багатство сакрального мистецтва, сприяє глибшому пізнанню духовної культури українського народу.

Виставка є результатом співпраці музею і реставраторів. Твори знайшли своє друге життя у реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею, Національного науково-дослідного реставраційному центрі України та його Львівського філіалу, на кафедрі реставрації Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Виставка релігійного живопису триватиме в історичному музеї ім. Д. Яворницького до 31 грудня. На день святителя Миколая Чудотворця, 19 грудня, цю виставку доповнять вироби відомого російського художника-ювеліра Юрія Федорова – ікони, дорогоцінні розп'яття, нагрудні хрести, персні, великодні яйця.

Теги: #Ікона