• Головна
  • Новини
  • У Нью-Йорку представлені музейні колекції Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Національного музею Андрея Шептицького...

У Нью-Йорку представлені музейні колекції Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Національного музею Андрея Шептицького

22.06.2010, 14:41
У Нью-Йорку представлені музейні колекції Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Національного музею Андрея Шептицького - фото 1
Організатори проекту – Міністерство культури і туризму України та Фонд міжнародного мистецтва та освіти (Бесезда, Меріленд, США) за підтримки Посольства України в США та Посольства США в Україні.

1276698757.jpgНЬЮ-ЙОРК, США – У Музеї Біблійного мистецтва MOBIA (м. Нью-Йорк, США) відкрилася виставка "Слава України: святі образи ХІ-ХІХ століть", на якій представлені музейні предмети з колекцій Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

За повідомленням сайту міністерства культури і туризму, У відкритті виставки взяла участь українська делегація на чолі з Міністром культури і туризму України Михайлом Кулиняком. До складу делегації увійшли генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марина Громова, генеральний директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Ігор Кожан та представники Української православної церкви.

Виставка української ікони в США відбувається з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира в рамках міжнародного виставкового проекту "Україна – Світові" і буде проходити з червня 2010 року по травень 2011 року у трьох музеях США: Музеї Біблійного мистецтва MOBIA (м. Нью-Йорк, США), Міжнародному центрі Мерідіан (м. Вашингтон, округ Колумбія, США) та Музеї мистецтв Джосліна (м. Омаха, штат Небраска, США).

Організатори проекту – Міністерство культури і туризму України та Фонд міжнародного мистецтва та освіти (Бесезда, Меріленд, США) за підтримки Посольства України в США та Посольства США в Україні. Спонсори проекту – корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (Україна) та Фонд міжнародного мистецтва та освіти (США). Національним координатором з підготовки та проведення міжнародного виставкового проекту з боку українських музеїв виступає Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.

На виставці експонуються ікони XІV-ХІХ ст., що походять з різних регіонів України – Волині, Галичини, Київщини, Чернігівщини, Полтавщини та дають можливість простежити еволюцію українського сакрального малярства від поствізантійського часу до періоду розквіту національного мистецтва – доби бароко, повно і багатогранно демонструють усе розмаїття українського іконопису.

Ікони представляють широке коло іконографічних варіантів сакрального малярства. Це образи Христа, Богородиці, двунадесяті свята, образи найпопулярніших вибраних святих, а також списки з чудотворних ікон України. Окрему групу експонатів становлять пам'ятки, пов'язані з історією найдавнішого в Східній Європі монастиря – Києво-Печерської лаври – святині православного світу.

Експозиція включає також церковне начиння – хрести, потири, дарохранильниці, літургійні тканини та книги в дорогоцінних оправах, які розширять уявлення про обряди і традиції православної церкви та найповніше репрезентують збережену національну культурну спадщину.

На виставці експонується 77 музейних предметів, у тому числі 64 з колекції Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та 13 з колекції Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

До відкриття видано каталог виставки "Слава України: святі образи ХІ-ХІХ століть" англійською мовою.

Теги: #Ікона