• Головна
  • Теми
  • У Тернополі діє виставка ікон у візантійському стилі...

У Тернополі діє виставка ікон у візантійському стилі

08.04.2010, 13:39
У Тернополі діє виставка ікон у візантійському стилі - фото 1
Виставку ікон, виконаних у візантійському стилі на дереві, а також фото храмів і сакральних пам’яток Тернопільщини організували в Тернопільському обласному державному архіві.

Володимир ШерстійТЕРНОПІЛЬ — Виставку ікон, виконаних у візантійському стилі на дереві, а також фото храмів і сакральних пам’яток Тернопільщини організували в Тернопільському обласному державному архіві.

Автор представленої для огляду 21 ікони — іконописець, уродженець села Гнилички Підволочиського району Тернопільської області Володимир Шерстій. Автор понад 30 фото — тернопільський архівіст і фотограф Ігор Крочак. Виставка носить назву “Озветься й дерево любов’ю до Христа”.

Володимир Шерстій. Архангел Михаїл“Ікони я малюю протягом 10 років і їх можна рахувати сотнями, хоча якогось обліку не веду. Але скажу, що працюю не кожен день, бо для цього потрібен особливий настрій. Є час, коли працювати просто не можеш. Усе відчуваю уже зранку, коли тільки прокидаюся. Коли ж малюєш ікону, то ніби не сам водиш рукою, а Господь-Бог це робить,” розповів кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу В. Шерстій.

Володимир Шерстій. БогородицяІконописець намагається відроджувати традиції давнього іконопису та відтворювати стиль саме візантійських ікон. “Найближчим мені є стиль творення ікон, який ще не зазнав впливу ренесансу і бароко,” — зізнається митець.

Володимир Шерстій. БогородицяВолодимир Шерстій каже, що перед тим, як братися за роботу, обов’язково молиться. Духовно найближчим для нього є творення ікон Богородиці. “Це, напевно, особливість не тільки моя, а загалом нашого західного регіону. Я це бачу навіть по замовленнях. Наприклад, на Київщині більше, аніж у нас, хочуть ікони Миколая-чудотворця. Також там частіше прагнуть мати іменні ікони,” — говорить В. Шерстій.

Авторові виставки цьогоріч виповнюється 50 років і до іконописання у нього було два поштовхи.

“З дитинства мене оточували картини на релігійні теми, які виконав мій дідусь Степан Зозуля. Удома було багато літератури і репродукцій на релігійні теми, які я любив переглядати. Усе це залишило глибокий слід у моїй душі. Безпосереднім поштовхом стало те, що я прочитав книжечку “Поклін Марії”. І мне вразило, як мало ми знаємо нашу історію. Приміром, загал не знає, що відома Володимирська ікона є насправді Вишгородською, а Ченстоховська — Белзькою,” — продовжує В. Шерстій.

Володимир Шерстій. Тайня вечеря

Багато його ікон є у приватних збірках. Виставку ікон Володимира Шерстія організовували навіть у бразильській Куритибі.

Ігор КрочакЩодо фото, то їх автор Ігор Крочак представив матеріали, які збирав під час поїздок у райони Тернопільської області протягом останніх шести років.

“Я завжди як кудись їду, то фотографую храми. У виставку увійшли дерев’яні, оборонні, новобуди і колишні костели, переобладнані у церкви. Ці фото я робив для архіву, для наших виставок,” — розповідає І. Крочак.

Окрім того, частина робіт фотографа увійшла до книги-альбому “Сакральні пам’ятки Тернопільщини”, яка вийшла друком цьогоріч.

Виставка триватиме до середини квітня. Вхід — вільний.