• Головна
  • Новини
  • У період Великодніх свят киян запрошують помилуватись «вишитою» Богородицею...

У період Великодніх свят киян запрошують помилуватись «вишитою» Богородицею

19.03.2010, 14:05
До 10 квітня в Національному музеї літератури України працює виставка вишитих ікон «Богородице, діво, радуйся» майстрині традиційного народного мистецтва Тетяни Балан.

КИЇВ – До 10 квітня в Національному музеї літератури України працює виставка вишитих ікон «Богородице, діво, радуйся» майстрині традиційного народного мистецтва Тетяни Балан. На виставці представлено 45 українських вишитих ікон, виконанних за авторською технікою, що поєднює вишивку традиційним хрестом, бісером та золотою ниткою. У доробку майстрині близько 60 вишитих ікон, значна частина яких присвячена Образу Пресвятої Богородиці. Про це повідомляє Київ.proUA.com.

Тетяна Балан захопилась вишитими іконами після знайомства із релігійною вишивкою, яку відродив відомий греко-католицький священик отець Дмитро Блажейовський.  Він особисто дав схвальний відгук роботам майстрині.

За професією Тетяна Балан - викладач англійської мови і зараз працює в Спеціалізованій школі №92 ім. Івана Франка у Києві. Тому найбільш плідний період її творчості припав на 1996-2000 та 2002-2005 роки, коли вона перебувала у закордонному відрядженні в Словаччині та Південно-Африканській Республіці разом із чоловіком-дипломатом. У цей період вона вишила понад 30 ікон, частина з яких була подарована православному храму Св. Сергія Радонезького в м. Йоганесбурзі, Посольству України в ПАР.

Її  роботи демонструвались в Києво-Печерській Лаврі (2006 р.),  в Київському міському будинку учителя (2007, 2009 рр.), в Національному музеї літератури України (2009 р.).  Вона є лауреатом  міського фестивалю народної творчості працівників установ освіти м. Києва 2007 р., отримала подяку від  Головного управління освіти і науки КМДА.

Тетяна Балан вишила найбільш улюблені чудотворні ікони Пресвятої Богородиці, до яких православні християни звертаються з молитвою про допомогу та заступництво, а саме Пресвята Богородиця «Іверська», «Достойно єсть», «Казанська», «Володимирська», «Неустанної помочі», «Почаївська», «Нев`янучий цвіт», «Одигітрія»,  «Жировицька», «Семистрільна», «Федорівська».

Також майстриня створила вишвті ікони Святого Миколая, Св. Андрія Первозваного, Св. Пантелеймона, Св. Катерини,Св. Тетяни, Св. Юрія Змієборця, Ангела Хранителя.
Особливе місце в творчості майстрині посідають ікони Спасителя – «Спаситель в терновому вінку», «Господь Вседержитель», «Христос – Добрий Пастир».

Виставка розміщена в Національному музеї літератури України, за адресою вулиця Б. Хмельницького, 11. Ціна квитка для дорослих – 10 грн, і для учнів – 5 грн.