У Львові відкриють галерею «ІконАрт»

12.02.2010, 12:06
У Львові відкриють галерею «ІконАрт» - фото 1
Галерея сучасного сакрального мистецтва «ІконАрт» розпочне роботу 14 лютого о 16.00 у Львові на вул. Руській, 10.

Іванка Крип'якевич-Димид зі своїми працямиЛЬВІВ — Галерея сучасного сакрального мистецтва «ІконАрт» розпочне роботу 14 лютого о 16.00 у Львові на вул. Руській, 10. Галерея відкриється експозицією виставки «Між Різдвом та Воскресінням. Іванка Крип’якевич-Димид: Ікона та навколо неї».

Як повідомили Zaxid.net організатори, на виставці експонуватиметься ікона Різдва Христового, а також ікони на склі, що виявляють богословське та іконографічне поєднання теми Різдва з темою Воскресіння. Окрім ікон, на виставці також представлять процес їх створення – від задуму й до остаточного виконання. Виставка працюватиме від 12 до 19 год.

На відкритті галереї «ІконАрт» виступатимуть: Володимир Овсійчук – український мистецтвознавець, професор Львівської Академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України; Маркіян Філевич – куратор галереї; Іванка Крип’якевич-Димид – іконописець; Костянтин Шумський – керівник галереї.

Галерея сучасного сакрального мистецтва «ІконАрт» ставить за ціль спробу зближення сучасного мистецтва та християнської духовності. Початковими точками у такій ситуації вважається традиційне поняття ікони в східно-християнській традиції, а також усвідомлення ролі та місця сучасної культури в суспільстві. Таке мистецтво покликане шукати нових форм вираження, експериментувати з новими матеріалами, але черпати натхнення передусім з глибинного усвідомлення правдивості християнства.

«Сподіваємось, що духовна наповненість представлених творів прямує до переосмислення, а можливо й нового розвитку церковного мистецтва. Однак на сьогодні важливо ствердити радше суб’єктивну позицію цього мистецтва, котре по-новому віднаходить значення християнства в традиційних, а також в експериментальних формах», — зазначив куратор галереї Маркіян Філевич.

Іванка Крип’якевич-Димид належить до провідних львівських митців у ділянці сакрального мистецтва. Виконані нею ікони експонувались на численних виставках (з останніх варто відзначити виставку в Національному музеї у 2007 році та минулорічну виставку (разом з майстернею «Небо на землі» в музеї сакрального мистецтва ім. Антонія Петрушевича). Також роботи Іванки Крип’якевич-Димид можна побачити у багатьох церквах Львова. Її малярський стиль поєднує в собі глибоке розуміння візантійської та давньоруської традиції з живим зацікавленням народним малярством та модерністськими пошуками живопису ХХ ст.

Світлина з аріхву РІСУ І. Крип'якевич-Димид