• Головна
  • Новини
  • Дияконські врата роботи Йоана Георга Пінзеля повернули у Бучач...

Дияконські врата роботи Йоана Георга Пінзеля повернули у Бучач

04.01.2010, 16:57
Дияконські врата роботи Йоана Георга Пінзеля повернули у Бучач - фото 1
Шедевр мистецтва – дияконські врата автораства скільптора XVIII століття Пінзеля – повернули у храм із Тернопільського обласного художнього музею 4 січня.

IMG_1363.jpgexklusiv.gifТЕРНОПІЛЬ – Шедевр мистецтва – дияконські врата авторства скульптора XVIII століття Пінзеля – повернули у храм із Тернопільського обласного художнього музею 4 січня. Як кажуть експерти, попередня вартість дияконських врат – від 9-10 млн грн. Творіння мистецтва передали у церкву Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ під час візиту Президента України Віктора Ющенка та у присутності сотень людей.

“Ми не лише повертаємо нашим храмам те, що їм належить, ми повертаємо нашу віру, наш дух,” – сказав Президент.

У Бучачі В. Ющенко помолився у храмі, наголосив на ролі Церкви у розбудові Української держави та вкотре нагадав про необхідність єдності Української Церкви.

Щодо самих дияконських врат, то Пінзель створив їх у 1755 році. На правій частині шедевру зображений сюжет “Благовіщення”, а на лівій – “Ангел-хоронитель”.

“Акт передачі підписали 31 січня. Дияконські двері були справжньою “перлиною” нашого музею і залишаються його власністю,” – розповіла кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу заступник директора з науково-просвітницької роботи Тернопільського обласного художнього музею Ольга Ваврик.

Офіційно врата передали церкві на тимчасове зберігання, зазначає вона.

Підставою для передачі пам’ятки до Бучача стало звернення громади Покровської церкви до художнього музею, звернення музею до обласного управління культури та звернення обласного управління культури до Міністерства культури і туризму.

“У Міністерстві врахували, що храм є пам’яткою архітектури національного значення. Водночас представники Церкви підписали відповідний документ, де зобов’язалися забезпечити необхідні умови збереження,” – говорить О. Ваврик.

Перед тим, як здійснити передачу, у художньому музеї обстежили їх, зафіксували ушкодження, вкотре зняли виміри, сфотографували – шедевр є у каталозі музею. Утім у закладі відтепер можна побачити тільки фото дияконських врат. Щоб оглянути їх – потрібно їхати у Бучач – місто, де жив Йоан Георг Пінзель, і де мав свою майстерню.

Історична довідка: Йоан Пінзель – скульптор XVIII століття, засновник експресивної барокової пластики. Уславився скульптурами та різьбою по дереву у храмах Бучача, Львова, Маринополя, Монастириської, Буданова, Годовиці. У Тернопільському обласному художньому музеї врата – з 1991 року. До того пам’ятка з 1980-х років перебувала у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.