• Головна
  • Новини
  • Фейки — у центрі уваги медіа-форуму «Церква і журналістика»...

Фейки — у центрі уваги медіа-форуму «Церква і журналістика»

15.03.2018, 10:28
Фейки — у центрі уваги медіа-форуму «Церква і журналістика» - фото 1
Медіа-форум «Церква і журналістика» відбувся 14 березня в Івано-Франківську. Організували захід Благодійний фонд “Апостол”, Івано-Франківська архиєпархія УГКЦ разом з Івано-Франківською обласною організацією НСЖУ і кафедрою журналістики ПНУ ім. В. Стефаника.

Медіа-форум «Церква і журналістика» відбувся 14 березня в Івано-Франківську. Організували захід Благодійний фонд “Апостол”, Івано-Франківська архиєпархія УГКЦ разом з Івано-Франківською обласною організацією НСЖУ і кафедрою журналістики ПНУ ім. В. Стефаника.

Захід, який проводиться вже вчетверте, має на меті налагодження співпраці Церкви та журналістів задля поширення християнських цінностей.

Тема цьогорічного форуму: “Слово Правда. Фейк. Чи можливі сучасні новини без фейків?”

Саме це питання обговорили представники світських і церковних мас-медіа, працівники різних церковних структур.

«Мета нашого форуму – зустрічі, запозичення досвіду когось іншого, хто уже щось накопичив, — ділиться заступник головного редактора часопису «Нова зоря» отець Іван Стефурак. – І через спільне шукання правди, ми могли б виробити якісь нові методи для вже існуючих теорій комунікації. Хоча, теорій не достатньо, тому маємо розглянути як їх втілювати в практику».

180315_1.jpg

«Раніше стверджувалося, що Церква є відокремлена від держави і був такий бар’єр між владою та Церквою, а також між тими, хто працював у сфері журналістики. Та нам вдалося зробити так, що зараз можемо поспілкуватися і зрозуміти, що працюємо над одним і тим самим, — говорить митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин). – Адже хочемо вільної України і вільної Церкви, щоб до неї не втручалися жодні політичні чинники. Хочемо правди і нести її людям. Є думки, що Церква закрита ширмою і важко щось дізнатися про неї, але Церква – це ми з вами. То ж не потрібно її ділити окремо на духовенство і вірних. Маємо розуміти один одного і допомагати одне одному».

Дискусія довкола теми фейків стосувалася насамперед електронних ЗМІ, де вони найчастіше поширюються. Проблема фейків та неправдивої інформації існує та буде існувати, вважають світські журналісти. «Адже у нас немає змоги перевіряти кожну інформацію, особливо подану офіційними сайтами, — каже головний редактор газети «Репортер» Андрій Філіппський. – Бо кожен хоче встигнути першим. А якщо хтось почне перевіряти – програє. Тому видаються також і фейки, які достатньо популярні».

180315_2.jpg

Представники релігійних ЗМІ наполягали на тому, що маємо поширювати інформацію, яка не є шкідливою та руйнівною. Не прагнути кількості, а якості в публікаціях.

За підсумками форуму були прийняті рішення про більш ширшу співпрацю, зокрема, між духовенством і ЗМІ, частіші зустрічі і обговорення існуючих проблем та гарячих новин.

Також під час форуму нагородили переможців Митрополичої премії серед журналістів у двох категоріях — "Світські ЗМІ" та "Церковні ЗМІ". Конкурс був організований Івано-Франківською Архиєпархією УГКЦ за підтримки обласної організації НСЖУ.

Перемогу у першій категорії розділили між собою співавтори літературно-документальну книжку "Незламний воїн Христовий" члени правління обласної організації НСЖУ Вікторія Плахта та Наталія Димніч.

Серед "Церковних ЗМІ" – Мар’яна Стринаглюк за цикл радіопередач про світочів нашої Церкви.

Переможці отримали дипломи та грошову винагороду від митрополита Володимира.

180315_3.jpg

Світлини прес-служби Івано-Франківської архиєпархії