• Головна
  • Новини
  • На медіасимпозіумі в УКУ журналісти та медіаексперти шукають способи протидії російській пропаганді...

На медіасимпозіумі в УКУ журналісти та медіаексперти шукають способи протидії російській пропаганді

26.03.2015, 17:20
На медіасимпозіумі в УКУ журналісти та медіаексперти шукають способи протидії російській пропаганді - фото 1
26 березня в УКУ стартував ІІ Міжнародний студентський медіасимпозіум «Переосмислення медій як протидія пропаганді».

26 березня в УКУ стартував ІІ Міжнародний студентський медіасимпозіум «Переосмислення медій як протидія пропаганді».

УКУ_1.jpg

«Ми намагатимемося два дні інтенсивно занурюватися у проблематику протидії пропаганді та медіакритиці. І зрозуміти що робити, а не лише бачити і проговорювати те, що відбувається», – зазначила керівник магістерської програми з медіакомунікації Вікторія Романюк.

Романюк.jpgЗа її словами, ідея конференції полягає в тому, щоб об’єднати студентів, молодь з різних міст України та Європи для того, щоб спробувати знайти відповіді на питання: що наразі відбувається в українському медіапросторі.

«Ми дуже багато говоримо про те, що відбувається, ми намагаємося розуміти те, що відбувається, ми бачимо всі ці процеси. Але що робити з цим – чітких відповідей поки немає. Хочемо, щоб відповіді на ці питання спробували дати молоді люди з гнучкою свідомістю та не стереотипними мисленнями. Дуже важливо порівняти бачення ситуації в Україні з громадянами інших країн», – розповіла керівник Магістерської програми з медіакомунікацій.

На Медіасимпозіумі’15 студенти з України, Польщі та Великобританії спільно з експертами працюватимуть за двома напрямками: «Медіакритика та журналістика в умовах кризи» та «Пропаганда: від осмислення до спротиву». Найкращі роботи, які будуть представлені на панельних дискусіях, згодом будуть опубліковані на сайтах StopFake, Телекритика та MediaSapiens.

«Для нас дуже важливо, що ці роботи не залишились в цих стінах після симпозіуму. Для нас важливо, щоб вони отримали “життя”. Щоб їх прочитали інші люди, щоб з думками студентів ознайомилися фахівці, науковці, медіааналітики», – наголосила Вікторія Романюк.

Експертами Медіасимпозіуму’15 є здебільшого викладачі та дослідники з кафедр медіакомунікації та журналістики УКУ, кафедри нових медіа ЛНУ ім. І. Франка, Школи журналістики НаУКМА, Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, які працюють в сфері нових медій.

Померацев.jpgСпеціальним гостем конференції є британський журналіст Пітер Померанцев - фахівець в сфері пропаганди та інформаційної війни, який сьогодні досліджує і розвиває цю тему. Його виступ на відкритті був присвячений саме тематиці «інформаційної війни», тому що це поняття стало одним з ключових у 2014-2015 роках. Працюючи з початку 2000-х років у Москві журналістом та продюсером, він на власні очі бачив становлення основ «інформаційної війни» в РФ. Його спостереження лягли в книгу «Ніщо не є істиною та все є можливо» («Nothing is True and Everything is Possible»), презентація якої також запланована на Медіасимпозіумі. Зазначимо, що зараз кафедра медіакомунікацій перекладає цю книжку, за попередньою інформацією презентуватимуть її на Форумі видавців у вересні 2015 року.

Також в рамках Медіасимпозіуму буде презентація дослідження «Російська пропаганда-2014: тенденції, підсумки, вплив на українське суспільство» від ГО «Телекритика», яку представить Діана Дуцик. А також круглий стіл «Боротьба з пропагандою та виклики для свободи слова» за участі Катерини Горчинської (заступник головного редактора KyivPost), Діани Дуцик (виконавчий директор ГО «Телекритика»), Ніни Кур’яти (головний редактор «BBC Україна») та Євгена Федченка (директор Школи журналістики НаУКМА).

Це вже другий Медіасимпозіум, організований кафедрою медіакомунікації УКУ разом з MYMEDIA. Перший міжнародний медіасимпозіум TNRANSMEDIA: Transformation, Transition, Transgression» відбувся у Львові 21-22 березня 2014 року.