• Головна
  • Новини
  • Церква має бути чесною у тому, що вона говорить: делегації з України беруть активну участь у Світовому конгресі католицької преси...

Церква має бути чесною у тому, що вона говорить: делегації з України беруть активну участь у Світовому конгресі католицької преси

07.10.2010, 10:44
Світовий конгрес католицької преси відбувається в Римі 4-7 жовтня. Від України у заході беруть участь дві делегації — РКЦ та УГКЦ.

Світовий конгрес католицької преси відбувається в Римі 4-7 жовтня. Від України у заході беруть участь дві делегації — РКЦ та УГКЦ. До фінальної резолюції конгресу внесли пропозицію делегації УГКЦ про те, що для поширення Доброї Новини потрібно розраховувати не тільки на власні церковні ЗМІ, а й на світські.

Також учасники заходу від УГКЦ під час роботи в групах внесли пропозиції щодо вдосконалення роботи католицької преси у світі. На їх думку, Церква повинна проводити особливу та цілеспрямовану роботу Церкви з працівниками світських ЗМІ. Крім того, слід підвищувати журналістську майстерність церковних журналістів, щоб їх матеріали могли бути опублікованими у нецерковних медіа.

У другий день роботи учасники конгресу приділили значну увагу пошуку співіснування свободи слова, сопричастя та служіння в комунікаційній роботі Церкви. «Католицька преса не має відрізнятися від світської нічим, хіба що шанобливим ставленням до правди. Ми працюємо за складних умов конкуренції у значною мірою секуляризованих країнах, і тому ми повинні дбати про якість наших видань, професійність матеріалів», — наголосив єпископ Станіслас Лалейн з Франції на пленарному засіданні.

Говорячи про головну відмінність церковних і світських медіа, директор римської секції інформаційної агенції CNS Джон Девіс наголосив, що Церква мусить бути чесною в тому, що вона говорить. «Є добрі й погані новини, і Церква має про них говорити. Люди повинні бачити, що Церкву будують святі і грішні», — відзначив він. Підтримав цю думку, додавши, що «правда має бути аргументованою і зрозумілою для всіх», єпископ Марчело Семераро, президент Avvenire Nuova Editoriale.

У третій день роботи учасники заходу обговорювали можливості Інтернету, які, на переконання доповідачів, дають для Церкви багато засобів і загроз одночасно. «Новітні засоби комунікації будуть корисними для Церкви тільки тоді, коли Церква зможе їх асимілювати», — наголошували на засіданні.

Як інформує прес-служба УГКЦ, концепцію роботи з новітніми засобами Інтернету під час зустрічі робочої групи представив і Департамент інформації УГКЦ.

Загалом, у роботі конгресу беруть участь представники з 85 країн світу.