Глави Церков вітають українців із Воскресінням Христовим

16.04.2020, 14:48
Глави Церков вітають українців із Воскресінням Христовим - фото 1

В останні дні Великого посту Предстоятелі та єпископи українських Церков звернулися до вірних і духовенства з посланнями, присвяченими світлому празнику Христового Воскресіння. Архипастирі зазначають, що цей Великдень є особливим, оскільки проходить у складних умовах пандемії, коли люди не мають можливості молитися у своїх рідних храмах.

В останні дні Великого посту Предстоятелі та єпископи українських Церков звернулися до вірних і духовенства з посланнями, присвяченими світлому празнику Христового Воскресіння. Архипастирі зазначають, що цей Великдень є особливим, оскільки проходить у складних умовах пандемії, коли люди не мають можливості молитися у своїх рідних храмах.

Патріарх УГКЦ Святослав у своєму посланні наголосив, що хвороба, яка огорнула увесь світ, показала наскільки ми є вразливі та потребуючі, однак вона також дала нам можливість відчути себе єдиною людською родиною.

«Серед цієї темряви страху і неволі сучасної людини ми маємо унікальну можливість наново усвідомити, що сьогодні означає бути християнином. Як християни, ми є ті, що в Таїнстві Хрещення вже були померли для цього світу і воскресли разом із нашим Спасителем! Ми є спадкоємцями апостолів, які бачили на власні очі Воскреслого і торкалися своїми руками Його прославленого тіла, що пройшло крізь смертне розп’яття в життя вічне…

Святкуючи Пасху, ми віримо і вже бачимо, що сучасна пандемія обов’язково закінчиться, а людство вийде з неї кращим, з відчуттям солідарності і єдності між собою, з глибшим розумінням значення і покликання людського життя. У це свято Христос нам засвічує Світло надії, відкритої для всіх людей без обмежень. Жоден карантин, жодне соціальне відокремлення не може нам загородити шлях до Нього. Навпаки, ми всі разом, і ті, що живемо, і ті, що відійшли у вічність, як єдиний Божий люд святкуємо радість перемоги над смертю. У нашому горі й болю отримуємо надію і потіху. Дане нам вічне звільнення від духовних кайданів. Отож Пасху славімо вічну!», - побажав Глава УГКЦ.

Єпископи УГКЦ в США у своєму привітанні зазначають, що Пасха — це найбільший і найрадісніший празник у літургічному календарі, празник сповнений радості.

«Наше молитовне побажання сьогодні усім та кожному з вас, у цей славний празник Пасхи, полягає в тому, щоб невимовна і незрівнянна радість Воскресіння Господа з гробу наповнила наші серця і душі. Нехай ця радість заповнить кожну порожнечу всередині нас, нехай знищить весь біль і страх та переможе всі сумніви і спокуси, залишаючись з нами назавжди!

Наслідуймо приклад святих жінок, які того першого пасхального ранку відвідували гріб Господній. Приймімо Воскреслого Христа, який приходить, щоб заповнити нашу порожнечу, та впевнено з вірою, словом і ділом поширюймо Добру Вістку про Воскресіння Господа Ісуса Христа у нашому світі!

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!»

Предстоятель ПЦУ Епіфаній у своєму вітанні вказує, що Церква нині розділяє з народом спільний тягар – карантинні обмеження.

«На всякому місці кожен із нас нехай продовжує підносити свою молитву, терпеливо звершуючи служіння Богу і людям, хоча й зовнішні прояви цього служіння обтяжені обмеженнями, тягар яких несе на собі весь наш народ, і ми – разом з ним.

На жаль, більшість із вас мають залишатися сьогодні у своїх оселях, але попри зовнішні обмеження ми єднаємося у великодній радості, бо воскресіння Христове долає все – і час, і простір!

Тож сердечно вітаю всіх вас зі Світлим Воскресінням Господа нашого Ісуса Христа, зі спасительною Пасхою! Вітаю зі святом усіх, хто в цих складних умовах несе служіння українському народу у війську та інших збройних формуваннях, захищаючи від зовнішнього агресора мир і державну незалежність України. Нехай Бог захищає тих, хто жертовно захищає всіх нас! Вітаю з Великоднем кожного, хто працює на благо суспільства в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Із почуттям особливої вдячності наші спільні вітання спрямовуємо до лікарів, до всіх медичних працівників та всіх, хто жертовно і з любов’ю піклується про хворих, дбає про захист ближніх від поширення згубної пошесті. Нехай Господь оберігає вас і дає успіх вашій добрій справі!

Як і в попередні роки, теплі вітання та молитовні побажання від святинь Золотоверхого Києва ми надсилаємо усім нашим братам і сестрам, хто змушений святкувати Великдень в умовах кремлівської окупації, несправедливого ув’язнення, за гратами полону. Ми просимо для вас у Господа захисту і швидшого звільнення.

Зі Світлим Христовим Воскресінням сердечно вітаю всіх православних християн України. Переконаний, що розділення між нами, які штучно привнесені із зовні, будуть подолані і крок за кроком у мирі та любові всі православні України об’єднаються навколо Київського престолу в єдиній помісній Українській Православній Церкві.

Вітаю з Великоднем усіх, хто вірує в Господа нашого Ісуса Христа, і весь наш народ. Нехай воскреслий Спаситель надихне серця наші надією на подолання нинішніх скорбот, зміцнить віру, зігріє наші душі любов’ю до ближніх».

Предстоятель УПЦ МП Онуфрій у Великодньому посланні пише, що Бог подарував усім нам благодать спасіння. Від нас вимагається тільки одне: прийти до Господа вірою, прийняти цю благодать і скористатись нею.

«Добрий Бог прийшов на землю, землю спустошену «прогресом», вибудуваним гордим розумом падшої людини, щоб допомогти людині достойно прожити в пустелі земного життя і досягнути блаженства в житті на Небі. Через Своє Преславне Воскресіння Господь подарував кожній людині благодатні дари, які потрібні людині для виживання, для того щоб у труднощах, складнощах і випробуваннях, якими наповнене земне життя, людина не зламалась, а зберегла своє людське достоїнство, порядність, красоту і благородство, якими Господь прикрасив кожного з нас…

Ще раз сердечно поздоровляю всіх Вас, дорогі брати й сестри, з Великим Днем Світлого Христового Воскресіння. Бажаю всім: здоров’я, спасіння і пасхальної радості, яку переживають ті, хто любить Христа й живе із Христом. Нехай Божественна благодать, яку подарував нам Воскреслий Христос, наповнює наші серця і дає нам силу жити на землі так, щоб ми були добрими свідками великої Тайни Світлого Христового Воскресіння. Таке життя є великим щастям для людини.

В ім’я Святого Воскресіння любімо і прощаймо один одного, як і Воскреслий Христос возлюбив і простив нас».

Представники Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України у своєму Пасхальному вітанні наголосили, що попри усі переживання останніх тижнів карантину, ми сьогодні радіємо і веселимося, бо Христос нищить ворота аду і приносить усім запоруку нашого власного воскресіння.