Святкування Різдва 25 грудня підтримують 25% українців

24.12.2019, 13:20
Святкування Різдва 25 грудня підтримують 25% українців - фото 1
Про це свідчить опитування громадської думки, яке провела група "Рейтинг, повідомляє BBCnews.

Більшість українців проти ідеї переходу православної церкви на григоріанський календар та відзначення Різдва 25 грудня. Про це свідчить опитування громадської думки, яке провела група "Рейтинг, повідомляє BBCnews.

Під час дослідження опитали 2 000 респондентів, похибка складає не більше 2,2%.

Наразі 25% опитаних підтримують ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня, 64% проти, а 7% опитаних - байдуже.

Соціологи вказують, що за три роки кількість прихильників модернізації церковного календаря зросла з 15% до 25%, а противників зменшилась з 69% до 64%.

На Заході України кількість прихильників та противників святкування Різдва майже рівна, в інших регіонах більшість проти.

В Україні Юліанським календарем, який відстає від астрономічного на 13 днів, послуговуються як православні конфесії, так і Греко-католицька церква. Тоді як світська Україна разом з більшістю інших країн вже майже 100 років живе за точнішим - григоріанським, запровадженим у XVI ст.

Саме ця невідповідність і зумовлює те, що українці, на відміну від решти світу, святкують Різдво після, а не до Нового року, який припадає на Різдвяний піст. А сам Новий рік відзначають двічі - за новим і старим стилями.

Два роки тому Верховна Рада зробила святковими та державними вихідними днями і 25 грудня, і 7 січня.