• Головна
  • Новини
  • Сьогодні день святого Миколая за Григоріанським і Новоюліанським календарями...

Сьогодні день святого Миколая за Григоріанським і Новоюліанським календарями

06.12.2019, 11:14
Сьогодні день святого Миколая за Григоріанським і Новоюліанським календарями - фото 1
Сьогодні, 6 грудня, католицькі християни всього світу відзначають свято - день пам'яті Святого Миколая. Це свято безкорисливої ​​любові і допомоги ближнім люблять і дорослі, і діти - його традиції приносять в будинок посмішки та сміх дітей і радість їх батькам.

Сьогодні, 6 грудня, католицькі християни всього світу відзначають свято - день пам'яті Святого Миколая. Це свято безкорисливої ​​любові і допомоги ближнім люблять і дорослі, і діти - його традиції приносять в будинок посмішки та сміх дітей і радість їх батькам. Про те, як відзначають цей день католики у світі пишуть «Українські Новини».

Святий Миколай народився в місті Міри і, присвятивши з раннього віку себе богослужінню, отримав сан єпископа. Через гоніння в той час на християн, святому довелося перенести безліч тортур. Переживши  ув’язнення протягом 8-ми років у тюрмі, він зміг продовжити свою праведну діяльність після зміни влади. Зберігши доброту і милосердя, не дивлячись на всі пригоди, він став прообразом Санта-Клауса в усьому світі.

Близько 300 р. в Мірі вибухла велика епідемія. Миколай, незважаючи на небезпеку, допомагав хворим, утішав їх. Під час цієї епідемії померли його батьки. Миколай успадкував велике багатство, яке роздав бідним і нужденним. Не чекав, щоб у нього просили допомоги, а сам шукав бідних, щоб їм допомогти. Не дивно, що з його ім'ям пов'язана традиція, яка сягає XII століття – давати допомогу та стипендії в школах. Пізніше цей звичай перетворився в дарування, особливо дітям, у надвечір’я святого Миколая подарунків.

День святого Миколая також відкриває сезон різдвяних і новорічних гулянь у християн західної традиції. І в кожній європейській країні його відзначають по-своєму.

Наприклад, в Угорщині його називають Szent Miklos або Mikulas. Родинне свято, яке прийнято проводити з близькими і родичами. Святий популярний серед дітей, в ніч на Святого Мікулаша діти ставлять чисте взуття на підвіконня, в якому на наступний ранок знаходять подарунки від святого.

У Греції cв. Микола - покровитель моряків, купців, мандрівників і всього грецького флоту, тому всі малі і великі судна до свята пишно прикрашають. Всі святкові дійства відбуваються теж на морі. День святкування - 6 грудня, як і у католиків.

В Іспанії в цей день по всій країні відзначають День конституції Іспанії, і тільки Каталонії і м Аліканте святкують день св. Миколи. Тут cв. Миколай вважається покровителем місцевості і широко відзначається населенням. У цей день проводяться фестивалі, релігійні ходи, паради і пишні вуличні гуляння.

У Польщі на Миколайки (Mikolajki) діти отримують подарунок - "dostac na Mikolaja", який знаходять під подушкою або великому шкарпетці. У школах і садках проходять святкові лотереї та подання, приурочені до цього свята.

У Португалії Св. Миколай протегує студентів. Щорічно з 29 листопада по 7 грудня в його честь проходить фестиваль Ніколінас.

У Франції традиція святкувати день св. Миколи збереглася в Лотарингії, Французькій Фландрії, Франш-Конте, Ельзасі (північ і північний схід Франції). На честь свята проводять святкову ходу, печуть пряники і булочки в формі чоловічків, в школах і садках влаштовують вистави та лотереї, діти обмінюються подарунками та сувенірами.

У Канаді ж День св. Миколи популярний серед дітей. У ніч на 6 грудня діти залишають біля ліжка черевички Nikolaus або вішають велику шкарпетку для подарунків.

В Італії в цей день прийнято дарувати подарунки нареченим. В Албанії напередодні дотримується піст, а після півночі влаштовуються багаті трапези.