• Головна
  • Новини
  • Великдень, Різдво, Новий рік: соціологи визначили найулюбленіші свята українців...

Великдень, Різдво, Новий рік: соціологи визначили найулюбленіші свята українців

30.04.2019, 10:52
Великдень, Різдво, Новий рік: соціологи визначили найулюбленіші свята українців - фото 1
Переважна кількість українців (82%) вважають Великдень найпопулярнішим святом, а ось День Незалежності люблять набагато менше – всього 16%. Такими є результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в 110 містах України,

Переважна кількість українців (82%) вважають Великдень найпопулярнішим святом, а ось День Незалежності люблять набагато менше – всього 16%. Такими є результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в 110 містах України, повідомляє Сегодня.

Крім Великодня, в трійці найулюбленіших народом свят – Різдво і Новий рік: їм віддали свої голоси 81% і 79% опитаних. Традиційно популярними залишаються Міжнародний жіночий день, Трійця і День Перемоги, а замикає сімку найпопулярніших свят День Незалежності – його найбільше люблять 16% українців. А ось найменше голосів (11% і нижче) набрали такі свята, як День захисника України (14 жовтня), День міжнародної солідарності трудящих (1 травня) і День Конституції (27 червня).

"Порівняно з 2017 роком знизилося з 49% до 45% кількість тих, хто вважає улюбленим святом Міжнародний жіночий день, і з 37% до 31% зменшилася кількість любителів Дня Перемоги. Але з 76% до 79% стало більше любителів Нового року, і з 29% до 35% – Трійці", – зазначають автори дослідження.

При цьому, згідно з опитуванням, найбільше релігійні свята популярні серед жителів західних і південних регіонів України, а ось Новий рік більше люблять на сході країни і в центральних областях. Стосовно Дня Незалежності, то його найбільше цінують на заході і найменше – на півдні країни.

Соціологи пояснюють популярність релігійних і новорічних свят любов'ю українців до добра і сім'ї.

"Найпопулярніші свята традиційно в Україні ті, які здатні об'єднувати. Це якраз Пасха, Різдво, Новий рік – асоціюються у людей з різних регіонів країни, з різними ідеологіями, з добром, сім'єю і моральними цінностями", – говорить соціолог Ірина Бекешкіна.

І додає, що, наприклад, навіть таке офіційне і важливе свято, як День Конституції, все ж не в змозі зібрати всю родину в одному місці.

Дані опитування викликали чимало дискусій в соцмережах. Деякі українці сумніваються в зниженні популярності Дня Перемоги, на що їх опоненти парирують, мовляв, багато хто зараз святкують 9 травня, просто розміщуючи фотографії в соцмережах.

"Наприклад, для нашої сім'ї є два головних свята в році – Новий рік і День Перемоги", – написав один з учасників дискусії.

Ще один з коментаторів написав так:

"Я думаю, що тут дуже важливо час проведення опитування. Ось я з ходу не готовий назвати 5 важливих особисто для мене держсвят, і логічно, що першими згадаються ті, хто зараз на слуху. Через місяць 9 травня було б вище, а восени – Новий рік був би на 1 місці".