• Головна
  • Новини
  • Предстоятелі Церков вітають вірян з Воскресінням Христовим...

Предстоятелі Церков вітають вірян з Воскресінням Христовим

27.04.2019, 08:19
Предстоятелі Церков вітають вірян з Воскресінням Христовим - фото 1
Напередодні Воскресіння Христового за Юліанським календарем Предстоятелі, єпископи Українських Церков та Вселенський Патріарх звернулися до вірян і духовенства з посланнями, присвяченими цьому світлому празнику.

Напередодні Воскресіння Христового за Юліанським календарем Предстоятелі, єпископи Українських Церков та Вселенський Патріарх звернулися до вірян і духовенства з посланнями, присвяченими цьому світлому празнику.

«Преосвященні собрати і улюблені чада,

Пасха – це не просто найбільше свято і торжество Православної Церкви. Воскресіння – це вся наша віра, все церковне життя, вся цивілізація Православ’я. І з цього невичерпного джерела, весь есхатологічний рух нашого православного життя і свідчення випливає і виростає. У Воскресінні і від Воскресіння ми, вірні, пізнаємо нашу вічну долю; ми розрізняємо зміст і напрямок нашої місії у світі; і ми відкриваємо сенс та істину нашої свободи. Той, хто зійшов до найнижчих кінців землі, зруйнував ворота адові і силу смерті, піднімається з гробниці як визволитель людства і всього творіння. Людина покликана вільно приймати цей дар свободи, об’єднуючись у «спільноті обоження», у Церкві, де свобода є фундаментом, шляхом і місцем призначення. Як дар від Христа, ця свобода випробовується і виражається як «вимовляти правду в любові» (див. Еф. 4:15), як подія сопричастя і солідарності. «Бо ви, браття, покликані до свободи; тільки не використовуйте свою свободу як можливість для плоті, але через любов служіть один одному» (Гал. 5:13). У Церкві «ми існуємо в напрямку Воскресіння», дивлячись на «спільне воскресіння» у невечірний день Царства.

З цими думками ми віддаємо з чистим серцем, славу Воскреслому Господу, що «дарував всім життя», Богові, що є «з нами» і «для нас», Який обіцяв бути з нами до кінця віків. І ми вигукуємо радісне пасхальне привітання: «Христос воскрес!», молячись Творцю і Викупителю світу, Який дарував всім нам життя, через світло Свого всеспасительного Воскресіння, і сповнює всіх повнотою радості і всіма спасительними дарами, щоб оспівувалось і благословлялось Його всесвяте і над-небесне ім’я». – йдеться у Великодньому посланні Патріарха Варфоломія.

«Ми, як народ, часто відчуваємо на собі вбивчу силу неправди. У нас крали і далі крадуть правду про наше минуле. Нам накидали і далі накидають фальшиві ідеології, щоб зруйнувати наше сьогодення. Нас обманювали і далі обдурюють у час передвиборчих перегонів, щоб украсти наше майбутнє. Війна, яку веде наш народ, насправді є війною з нічим іншим, як із неправдою, брехнею та всім, до чого вона призводить у житті людини і суспільства, у міждержавних відносинах і в самому існуванні світової спільноти.

Ось чому таким важливим для нас є благовіст у день Пасхи: Христос воістину воскрес! Наука нашого Господа і Вчителя є для нас світилом і дороговказом. Адже боротьба з неправдою починається в глибині людського серця. Верховний апостол Петро закликав: «Очистивши послухом правди душі ваші для братньої нелицемірної любови, любіть гаряче один одного щирим серцем, відроджені наново не з тлінного насіння, а з нетлінного: словом Божим живим і вічним» (1 Пт. 1, 22-23).

Живімо, отже, у світлі Воскреслого, перед яким жодна темрява і неправда не можуть встоятися. Вірмо в Христову істину і служімо правді в усіх сферах людського життя - і Україна, її народ будуть непереможні. Усяке діло, що збудоване на брехні, завалиться, як це колись сталося з комуністичною імперією зла. Будуймо нашу державу на істині та правді, хоч би якою гіркою і важкою вона нам видавалася. Воскреслий Христос має силу освітити наше життя та воскресити нас до нового майбуття.

Саме сьогодні у світлі справжньої Істини-Христа нам треба пізнавати своє минуле і з довірою до воскреслого Спасителя впорядковувати своє теперішнє. Саме тепер силою Його перемоги над брехнею будуймо своє майбутнє – не примарне, темне чи сумне, а просвітлене і радісне, у повноті життя, яке маємо в Господі.

Дорогі в Христі браття і сестри! У цей світлий, радісний день прагну привітати всіх вас із Пасхою Господньою. Нехай світло Христа – Сонця правди – просвічує кожного з вас до відповідального служіння істині та дає вам відвагу і витривалість перед темною брехнею лукавого. Усім, в Україні й на поселеннях сущим, засилаю свої щирі молитви і сердечні вітання. Нашим воїнам, що на передовій, та їхнім сім’ям, вимушено переселеним особам і мешканцям окупованих територій, полоненим і в’язням сумління, молодим і старшим, здоровим і немічним – кожному з вас бажаю радості життя, поставленій на правді про Божу безмежну любов до нас. Обіймаю вас батьківською любов’ю і щиро бажаю вам благословенних Великодніх свят, смачного свяченого яйця та світлої пасхальної радості!

Благодать воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа нехай будуть з усіма вами!», - вітає Патріарх УГКЦ Святослав.

«Розділяючи з Вами великодню радість, я вітаю всіх Вас зі світлим Воскресінням Христовим, зі спасительною Пасхою Господньою! Вітаю зі святом Главу Української держави Петра Порошенка, Верховну Раду України, Український уряд. З відчуттям особливої вдячності спрямовую наші спільні вітання українським воїнам, які зі зброєю в руках мужньо протистоять агресору та захищають мир. Ми щоденно молимося за Вас і впевнені, що завдяки вашому жертовному служінню Україна наближається до перемоги і справедливого миру.

Від золотоверхого Києва тепло нашої любові та вітань, наші молитовні побажання ми надсилаємо тим, хто святкує Великдень в умовах окупації, за гратами полону чи несправедливого ув’язнення. Ми просимо в Господа захисту, миру і свободи для кожного з Вас.

Зі світлим Христовим Воскресінням сердечно вітаю всіх православних християн України – як дітей помісної Української Православної Церкви, так і тих, хто дотепер ще не має єдності з нею, хоча і сповідує разом з нами одну віру. Наші серця і братня любов відкриті до всіх Вас, хто бажає блага Церкві та Україні. І ми віримо, що як Господь благословив буття помісної Церкви українського народу, так благословить і звершить єднання навколо престолу Київського всіх православних України.

Вітаю з Великоднем усіх християн України й увесь наш народ. Нехай Господь надихне серця наші в любові разом будувати краще майбутнє Батьківщини, відкидати спокуси, протистояння і ворожнечу, а утверджувати правду, порозуміння і суспільний мир.

Вітаймо один одного, сповіщаймо ближнім і далеким перемогу Божу над гріхом, злом і смертю, бо воістину, Христос воскрес!», - звертається до вірян Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

«Наше земне життя має бути присвячене тому, щоб ми свою віру у Воскреслого Христа перетворювали на знання, або, висловлюючись інакше, щоб кожен із нас готував себе для блаженної вічності. Що для цього треба робити? Треба робити те, що робив Христос як Людина (Флп. 2, 5): любити Бога і любити ближнього свого. Приймати від Господа зі смиренною вдячністю все, що Господь нам попускає: і солодке, і гірке, — тобто і вдачі, і скорботи, через які Господь не тільки екзаменує нашу духовну любов, але й примножує її. Коли ми любимо людей, любимо навіть тоді, коли люди причиняють нам зло, ображають нас і ненавидять, тоді ми уподібнюємося до Бога, нашого Творця і Промислителя, Який любить і невдячних і злих (Лк. 6, 35). Любов відкриває наші духовні очі, і ми, в міру своєї моральної чистоти, починаємо бачити і розуміти Господа, Який завжди поруч із нами, Яким ми «живемо і рухаємось і існуємо» (Діян. 17, 28).

Ще раз вітаю всіх Вас, дорогі брати і сестри, з Великим Днем Христового Воскресіння, зі Світлою Пасхою Христовою! Бажаю всім щастя, добрих успіхів, здоров’я і спасіння. Любімо Бога, свого Творця і Спасителя. Любімо своїх ближніх, навіть якщо вони не є такими, якими б ми хотіли їх бачити. Нехай Воскреслий Спаситель благословить нашу Українську землю і весь наш народ. Об’єднуймось навколо Воскреслого Спасителя взаємним терпінням та взаємною повагою. Це буде нашим скромним подарунком Воскреслому Христу. Господь його чекає від нас. І заспіваймо разом дивну церковну пісню переможного Христового Воскресіння: «Христос воскресе из мертвых, Смертию смерть поправ, И сущим во гробехъ животъ даровав!» (Тропар Пасхи). Аминь», - вітає вірян Митрополит УПЦ МП Онуфрій.

«І ще раз, у цей Великий та Святий день ПАСХИ – ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА – наше істинне життя затверджене. Смерть знищена, сила Диявола переможена Тим, Хто НЕ міг бути в полоні смерті, Хто є “первенець з мертвих”(Од. 1:5) і перший у новому творінні! Нашим призначенням є бути спадкоємцями Воскресіння, спадкоємцями всього на небі і на землі. Радіймо Воскресінню! Живімо з упевненістю, що наш Господь і Спаситель, Ісус Христос зробив все для нашого спасіння!

Ми запевняємо Вас усіх у наших молитвах за Вас у цей ПАСХАЛЬНИЙ час та в кожен прийдешній день опісля. Ми молитимемося, щоб ми, разом з нашим Воскреслим Господом створили новий світ, який усвідомлюватиме святість життя, не тільки нашого власного творіння, але й усього творіння, створеного Мудрістю Божою. Ми молитимемося, щоб ми швидше, а не тоді, коли уже запізно збагнули, наскільки важливим є зберегти добробут Божого творіння. Ми просимо Вас приєднатися до нас у цих молитвах, щоб ми всі разом стояли перед нашим Воскреслим Господом з надією, вірою та милосердям, які наповнюють наше життя – для світу навколо нас та усього творіння, що наповняє його», - зазначають представники Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України,

«Улюблені Богом брати та сестри!

Із щирим та радісним вітанням звертаюся до всіх вас: «Христос воскрес! Христос воскрес! Христос воістину воскрес!»

Вже не одну тисячу років ця радісна і свята звістка лунає над землею, несучи з собою мир і живу надію. Велике блаженство зійшло на апостолів, коли їм з’явився воскреслий Христос.

І не тільки вони, але й ми з вами скуштували тієї небесної благодаті, яка в Христі Ісусі.

Воскресіння Господнє – це тріумф, це невимовна радість, яка спонукує нас всім серцем любити і прославляти Воскреслого, щиро і ревно молитись Владиці владик, повсякчасно свідчити всім, що Ісус – Спаситель людей, праведно і свято жити, очікуючи приходу Його!

Від усього серця бажаємо вам, сестри та брати: зростайте у любові, зміцнюйтеся вірою, утверджуйтеся в правді, ходіть у світлі, перемагайте зло добром!

Пам’ятайте, улюблені Господом, що ще недовго – і воскреслий Господь прийде, а Він – наше «Воскресіння і життя».

Благодать і мир хай завжди перебувають з вами!» – вітає вірян Старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко.