Україна колядує разом з Вертеп-Фестом

Україна колядує разом з Вертеп-Фестом - фото 1
Містами України прокотилися хвиля Вертеп-Фесту, який започаткували рік тому студенти Української Академії Лідерства (УАЛ) у співпраці з Благодійним фондом «Харків з тобою». Численні колективи та УАЛівці з’їхались до Харкова, аби від 13 січня і до свята Водохреща проїхатись кількома містами країни, від хати до хати, щоб поділитися світлою новиною Різдва.

Спільна акція розпочалась у Харкові з колядової ходи, у якій взяли участь 64 колективи, серед них і команди п’яти осередків УАЛу – зі Львова, Харкова, Миколаєва, Полтави та Києва. Харків зустрічав колядників на центральній площі, а потім і в звичайних офісах, і в торгових центрах, і в медичних та державних установах, тощо. За тиждень студенти більше 100 разів виступили з вертепами та маланками, побувавши і на Сході країни.

«Люди приємно вражені та привітні до нас, – ділиться ментор УАЛ-Київ Гіо Арабулі. – Коли часом кажуть «вертеп», то люди можуть уявити хор бабусь, які виконують традиційні пісні. Натомість у різних осередків є вертепи на сучасний і традиційний лад, з сучасними сатиричними персонажами – це все покращує контакт один з одним і нагадує про важливе».

Одразу після Харкова осередки Академії рушили до Краматорська, де прямо на вокзалі долучились до всеукраїнського флешмобу з одночасного виконання «Нова радість стала». Звідти різні гурти колядників роз’їхались містами Донецької області, виступаючи на площах міста, у школах і клубах, для представників бізнесу та сфери культури. Головна мета – нести світло та радість людям, а особливо тим, хто її найбільше потребує. Так кожен осередок УАЛу відвідував медичні та дитячі установи, аби підтримати людей Доброю звісткою.

За словами Гіо Арабулі, поїздка на Схід не була певною «місією», а мала на меті об’єднати різні традиції: «Ми їхали на Донбас не тому, що думали «просвіщати» іншу частину України, а поділитись власними традиціями та дізнатись про їхні. Головне – це розуміння того, що Україна різна, але вся вона – повноцінно українська».

Пізніше УАЛівці повернулись у свої міста-осередки, де продовжили колядувати на вулицях, в торгових центрах, в офісах дійсних та майбутніх партнерів Академії. Зокрема коляда завітала і до Кабміну, магазину «Всі. Свої», Києво-Могилянської академії, Британської Ради тощо.

Загалом студенти самостійно придумували по два вертепи – осучаснений і традиційний, пояснює менеджер УАЛ-Харків та співорганізатор Вертеп-Фесту Ірина Тулякова: «Ми мали шість різних виступів від нашої Академії. Харківська команда мала як традиційний, так і сучасний вертеп, де були зокрема ролі багатія, що не цінував традицій та хотів тільки збагатити самого себе, а потім дочекався візиту царя Ірода. Головне наше послання – це радісна новина про Різдво та збереження власних традицій».

У київському варіанті вертепи замінила Маланка, яку теж придумували самі студенти. Там з’явились такі персонажі як відеоблогер, народний депутат, поет, які разом з цим виконували традиційні пісні за традиційною композицією театрального дійства. Все це викликало теплі реакції від господарів, що приймали колядників. Бувало й так, що кликали гурт зайти у гості прямо з вулиці.

Така символічна акція, що відбулася вже вдруге, безперечно, єднає різні частини країни навколо спільного свята Різдва та радості.

Коляда в Харкові

Коляда в Харкові

Коляда в Соледарі

Коляда в Бахмуті

Коляда в Краматорську