Сьогодні надвечір’я Богоявлення у вірмен

05.01.2018, 10:42
Сьогодні надвечір’я Богоявлення у вірмен - фото 1
Свято надвечір’я Богоявлення починається 5-го січня, о 17 годині. Передує святу різдвяний піст, який триває сім днів: з 30 грудня до вечора 5 січня.

Свято надвечір’я Богоявлення починається 5-го січня, о 17 годині. Передує святу різдвяний піст, який триває сім днів: з 30 грудня до вечора 5 січня.

Надвечір’я Богоявлення іменується вірменською «Чрагалуйц», що в перекладі означає «запалення лампад».

Вірмени.jpg

Існує давній звичай на це свято приносити з храму додому засвічені лампадки та свічки.

Під час відправи вечірньої Св. Літургії церковний хор виконує гімн-шаракан «Велике таїнство», назва вірменською «Хорурд Хорін», створений у V столітті єпископом Мовсесом Хоренаці.

Читання біблійних книг занурює віруючих у події священної історії: від створення світу та людини, гріхопадіння до благої новини про народження Спасителя. «Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк.2:11). Сповіщає громаді про Різдво Христове й духовний пастир: «Христос народився і нам явився. Вам і нам блага вість». Засвічені лампади та запалені свічі у храмі символізують дороговказне світло Вифлеємської зірки.

Після закінчення Служби всі парафіяни запалюють свої свічки та лампадки від головного вівтарного світоча та несуть різдвяний вогонь додому. Цей вогонь символізує Божественне світло та благословення церкви. Святковий вечір завершується в родинному колі пісною вечерею та відвідуванням близьких. Прийнято вітати один одного зі святом, висловлювати добрі побажання.

У вірменській традиції немає звичаю колядувати.

Детальніше про надвечір’я Богоявлення та про вірменські традиції Різдва читайте у матеріалахТетяни Длінної: ВІРМЕНСЬКІ ТРАДИЦІЇ РІЗДВА У МІСТІ СВЯТОГО МИКОЛАЯ та БОГОЯВЛЕННЯ У ВІРМЕНСЬКІЙ МІНІАТЮРІ.