У Чернівцях відкрилася різдвяна шопка, а Миколай підготував подарунки для дітей воїнів

19.12.2017, 15:50
Культура
У Чернівцях відкрилася різдвяна шопка, а Миколай підготував подарунки для дітей воїнів - фото 1
Вже вчетверте на Центральній площі міста перед міською радою встановлюють вертеп. Але цього року відкриття різдвяної шопки було дещо іншим, ніж минулоріч. Адже тут зібралися не лише чернівчани, духовенство греко-та римо-католицької Церков, влада міста, волонтери, а й родини загиблих у новітній російсько-українській війні. Саме для їхніх діток підготували багато подарунків.

Вертеп вперше освятив єпископ нової Чернівецької єпархії УГКЦ Йосафат (Мощич). А саму шопку прикрашають дві ялинки обабіч, на ній цього разу красуються новорічні іграшки із Святим Миколаєм, Різдвом, Янголятами, інформує кореспондент РІСУ Наталія Фещук.

«Святий Миколай-Чудотворець – це символ перемоги, адже у перекладі з грецької це ім’я означає “перемога народу”. А хто нам виборює зараз перемогу? Наші воїни. Тому ми всі у великому боргу перед загиблими хлопцями, їхніми родинами і дітьми, - розповідає Галина Абрам’юк, заступник директора Чернівецької гімназії №5, координатор волонтерської організації “Буковина – українському війську”, яка організувала це свято. – І ми вирішили запросити всіх діток загиблих воїнів. А це 27-ть хлопчиків та дівчаток, не всі прийшли, але подарунки отримають всі».

Чернівці-2.jpg

Солодкі подарунки кожній дитині дарував міський голова Олексій Каспрук. Також з подарунками прийшли від Чернівецького обласного об’єднання “Самопоміч” в особі голови Наталії Райлян. А завдяки меценату багатьох добрих справ у місті, директору ТОВ “Рома” Роману Клічуку кожна дитина загиблого героя отримала зарядні пристрої для телефона (павербанк), пледи, фрукти і солодощі.

подарунки_w.jpg

 

Чернівці-3.jpg

Завдячуючи дітям гімназії №5, вокальному колективу палацу "Юність Буковини" та композитору і музиканту Любомиру Равлюку, урочисте відкриття шопки було яскравим і музичним і, звісно, з колядкою. Всі присутні на святі отримали від гімназистів здобу, випечену у формі пташок. Такі солодощі щороку випікаються саме у цій місцевій гімназії до дня Святого Миколая. А владиці Йосафату діти подарували образ Святого Йосафата.

Чернівці-4.jpg

«Ми зібралися тут, щоб освятити шопку і таким чином відкрити приготування до свят, які триватимуть аж до Богоявлення, - сказав владика Йосафат (Мощич). - Коли ми чекаємо дома гостей, то готуємося з духом радості, прибираємо домівку, ставимо на стіл все краще. Так само і до народження Христа ми маємо приготуватися з духом радості».

Чернівці-6.jpg

«Ми хочемо, що у нас у Чернівцях був символ духовності - ця шопка, - зауважила начальник управління культури Чернівецької міської ради Юлія Сафтенко. - Знаємо з минулого року, як люди сюди приходять, фотографуються. Шопка світиться вночі вогнями. Я думаю, що ця шопка однозначно прикрашає і наше місто, і Центральну площу.Але, повірте, шопка буде не просто такою собі фотозоною. Біля неї будуть колядувати, а діти будуть засівати».

Світлини автора