Юдеї відзначають Шавуот — свято П’ятидесятниці і плодів

14.06.2016, 11:06
Юдеї відзначають Шавуот — свято П’ятидесятниці і плодів - фото 1
Шавуот — це одне з трьох головних юдейських храмових свят. Воно відзначається 6 числа єврейського місяця сиван. Цьогоріч це свято припадає на 12 червня.

ШавуотШавуот — це одне з трьох головних юдейських храмових свят. Воно відзначається 6 числа єврейського місяця сиван. Цьогоріч це свято припадає на 12 червня.

У перекладі на українську мову слово Шавуот означає „7 тижнів”. Через сім тижнів після виходу євреїв з Єгипту Господь явився Мойсею на горі Синай і дарував вчення, Тору.

Як частина святкування Шавуота в громадах існує давній звичай вивчення Тори допізна, або й всю ніч.

На свято Шавуот є традиція підтверджувати Заповіт єврейського народу з Богом. Тоді під час богослужінь читають десять заповідей і згадують про важливість вивчення Тори протягом цілого життя. Кожен єврей і ціла громада відновлюють свої зобов’язання бути народом Заповіту.

На Шавуот читається книга Рут (Мегілат Рут), в якій йдеться про історію жінки-моавітянки Рут, яка після смерті свого чоловіка не залишила стару свекруху Наомі і разом з нею повернулася в землю Ізраїля, де прийняла юдейську віру. Від Рут пішов цар Давид, а на її честь названо одну з книг ТаНаХу. Юдейські вчителі бачать аналогію між добровільним прийняттям Рут юдаїзму і прийняттям Тори єврейським народом.

У  цей день будинок і синагоги прикрашають зеленню і свіжими квітами. Ця зелень нагадує про давню практику принесення перших плодів на благословення до Єрусалимського Храму. Вона також символізує надії на щедрий урожай.

Євреї на свято Шавуот також мають традицію іти в паломництво до Єрусалиму.