В Івано-Франківську відбувся сьомий Різдвяний фестиваль "Коляда на Майзлях"

19.01.2016, 10:06
Культура
В Івано-Франківську відбувся сьомий Різдвяний фестиваль "Коляда на Майзлях" - фото 1
Сьомий Різдвяний фестиваль "Коляда на Майзлях", який відбувся в Івано-Франківську, як стверджують його організатори та глядачі, став справді унікальною подією у духовному та культурно-мистецькому житті Прикарпаття.

Тривав фестиваль з 8 до 17 січня у церкві Царя Христа монастиря отців Василіян. Щодня стіни храму не могли вмістити всіх бажаючих побачити і почути майстерні виступи аматорських та професійних колективів з Прикарпаття та різних областей України. Хори, фольклорні гурти, вертепи дивували та дарували справжню радість виконанням колядок, щедрівок, інструментальних, сучасних та класичних творів. Всього до участі у "Коляді на майзлях" долучилися 44 мистецькі колективи.

Коляда_1.jpg

Співорганізаторами святкового різдвяного дійтсва є монахи-василіяни і парафія Царя Христа при монастирі. Ігумен і парох монастиря отець Йосафат Фітель наголошує, що цьогорічна подія є, направду, непересічною і унікальною: «Кожен наш фестиваль є особливим. Цей - сьомий є унікальний тим, що приїхали різноманітні колективи, насамперед з Галичини. Також з Києва два хорових колективи, які були зацікавлені участю в «Коляді на майзлях». З Кам’янця-Подільського дитячий колектив, учасники якого мали змогу не лише помолитися, заколядувати, але і побачити красу храму і тепло івано-франківців». В планах на наступний фестивальний рік, якими поділився отець Йосафат - надати міжнародний статус цьому фестивалю. Для цього потрібно працювати спільно з владою.

Отже, всі, кому пощастило побувати на концертах - чи глядачем чи учасником, відгукуються про фестиваль лише схвально.

Коляда_2.jpg

«Дуже гарна подія, - ділиться своїми враженнями пані Катерина. – Є колективи з надзвичайно унікальним репертуаром. Колядки, щедрівки, віншування, які почула вперше. Вони запам’ятаються. Я на фестивалі вже не вперше. То ж хотілося б побажати – нехай Бог прийме цю працю і молитву, які є дуже важливі, бо є прославою народженого Бога, що завжди велично, особливо, в даний час».

Колоритні гуцульські колядки, щедрівки, віншування запропонували глядачам колективи з села Лісний Хлібичин, Коломийського району - Народний аматорський хор, чоловічий ансамбль та ансамбль “Сопілкарі” місцевого будинку культури. Їх автентичний репертуар вразив і захопив глядачів.

Радо вітали глядачі як родинні колективи, так філармонійні. Церковні хори і хори будинків культури.

Вперше до Івано-Франківська завітав зразковий дитячий хор “Ластівка” Будинку дитячої та юнацької творчості міста Києва. Керівник колективу Оксана Урсаті рорзповіла, що це не перший фестиваль в якому він бере участь. «Щороку ми буваємо на подібному дійстві, яке відбувається у Печерській Лаврі, але триває лише один день. Про ваш Різдвяний фестиваль дізналася від колеги. Отже, звернулася до отців, які є його організаторами, з тим, щоб взяти в ньому участь. Додатково вивчили різдвяні колядки, щедрівки, які привезли сюди».

Коляда_3.jpg

Виступ юних киян надзвичайно сподобався глядачам. Кожен їх виступ супроводжували овації.

«Я по-доброму позаздрив киянам, які мають такий гарний дичий хоровий колектив. Я подібного у нашій області не знаю, ділиться пан Володимир. – З такою вискою культурою, складним репертуаром. Вони вартують звання заслуженого».

Завершився Сьомий Різдвяний фестиваль "Коляда на Майзлях" великим гала-концертом за участі більшості колективів-учасників.

Всі разом вони виконали популярні різдвяні святкові колядки та щедріки. Віншували і бажали зустрічі у наступному році.