7 травня юдеї святкують Лаг ба-омер

07.05.2015, 10:25
7 травня юдеї святкують Лаг ба-омер - фото 1
Лаг ба-омер у перекладі означає "33-й день омера". Омером називають семитижневий період між двома головними весняними єврейськими святами - Песахом (свято виходу з Єгипту) і Шавуотом (свято дарування Тори).

1430966343-9803.gif-6.gifЛаг ба-омер у перекладі означає "33-й день омера". Омером називають семитижневий період між двома головними весняними єврейськими святами - Песахом (свято виходу з Єгипту) і Шавуотом (свято дарування Тори). Це єдиний день у Омер, коли скасовуються заборони на одруження, стрижку і гоління, носіння нового одягу. У 2015 році свято випадає на 7 травня, повідомляє UAZMI.

За переказами, цього дня припинилася страшна епідемія, яка забрала життя багатьох з 24 тисяч учнів раббі Аківи, одного з видатних єврейських книжників на межі I-II століть.

З XVI століття Лаг ба-омер святкується також як річниця смерті одного з його учнів - раббі Шимона Бар Йохая - автора трактату "Зохар", основнї книги Каббали.

Крім того, це веселе свято присвячене перемозі, здобутої юдеями на початку повстання проти римлян в 132-135 роках в Ерец-Ісраель, як тоді іменувалася Іудея. Тому в традиціях свята - багаття, ілюмінації, веселощі і дитячі ігри на відкритому повітрі.

У святковий день в багатьох релігійних сім'ях прийнято вперше стригти хлопчиків, які досягли трирічного віку.