Сьогодні західні християни відзначають Страсну П'ятницю

03.04.2015, 09:58
П'ятниця Страсного тижня присвячена спогаду хресної смерті Ісуса Христа, зняттю з хреста Його тіла і поховання.

П'ятниця Страсного тижня присвячена спогаду хресної смерті Ісуса Христа, зняттю з хреста Його тіла і поховання.

Християни п'ятницю Страсного тижня - останнього тижня Великого посту - присвячують спогадам про страждання Спасителя.

Згідно з переказами, Ісус Христос був родом з Назарету. Улюблений і шанований городянами, він шанувався багатьма як Син Божий. Але деякі можновладці й духовенство були впевнені, що він намагається похитнути їх владу і ввести народ в оману. Тоді вони замислили змову проти Христа за допомогою одного з 12 апостолів, якого звали Юда.

Звинувативши Ісуса в підбурюванні народу не платити податки імператору і в утвердженні того, що він посланець Божий, заарештували його. На наступний день він постав перед судом Ради, який складався з впливових городян та представників духовенства. Визнавши його винним, Рада відправила Ісуса на суд Римського правителя, який визнав його невинним. Але піддавшись тиску з боку духовенства, правитель надав вирішити його долю натовпі народу. Натовп прийняв рішення про розп'яття.

Христос був узятий під варту солдатами, на голову йому наділи терновий вінок, а величезний дерев'яний хрест змусили нести на своїх плечах до місця страти. Туди ж відправили і двох злочинців. У призначеному місці три людини були прибиті цвяхами до хрестів і залишені вмирати. Перед останнім подихом, Ісус просив Бога пробачити всіх винних у його смерті, так як вони не відали, що творили.

У Страсну п'ятницю хрест, символ того хреста, на якому був розп'ятий Ісус, виноситься на показ у багатьох церквах, повідомляє УНН.