• Головна
  • Новини
  • ГЛАВИ ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦЕРКОВ ВІТАЮТЬ УКРАЇНЦІВ ІЗ ВЕЛИКОДНЕМ (оновлено)...

ГЛАВИ ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦЕРКОВ ВІТАЮТЬ УКРАЇНЦІВ ІЗ ВЕЛИКОДНЕМ (оновлено)

04.05.2013, 11:25
ГЛАВИ ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦЕРКОВ ВІТАЮТЬ УКРАЇНЦІВ ІЗ ВЕЛИКОДНЕМ (оновлено) - фото 1
У останні дні Великого посту Предстоятелі та єпископи українських Церков звернулися до вірних і духовенства з посланнями, присвяченими празникові Христового Воскресіння.

У останні дні Великого посту Предстоятелі та єпископи українських Церков звернулися до вірних і духовенства з посланнями, присвяченими празникові Христового Воскресіння.

thumbnail-2012-ttt.jpgМитрополит УПЦ (МП) Володимир (Сабодан) у своєму вітанні наголошує, що у цьому світі немає такої сили, яка була б спроможна забрати у нас пасхальну радість, бо «дарована вона нам Тим, Хто переміг смерть, переміг світ, який у злі лежить».

«Те, що сталося дві тисячі років тому в Єрусалимі пасхальної ночі, залишається для нас незбагненною таємницею. Людський розум не може до кінця осягнути всемогутність і премудрість Бога, явлені в чуді Воскресіння Христового. Але у храмі, особливо в ніч пасхального торжества, ми виразно відчуваємо живу присутність Воскреслого Господа», - йдеться у привітанні.

Предстоятель УПЦ (МП) також зазначає, що цьогоріч Церква відзначатиме три знаменні дати - 1025-річчя Хрещення Київської Русі, 1150 років від початку просвітницької місії святих рівноапостольних Кирила і Мефодія та 1700-ліття Міланського едикту святого рівноапостольного царя Костянтина, який припинив гоніння на християн у Римській імперії.

«Як Предстоятель Української Православної Церкви та Митрополит святого града Києва — стольного міста великого князя Володимира та колиски Православ'я на Русі, у ці світлі дні знову і знову звертаюся до вас, дорогі співбрати архіпастирі, улюблені отці, брати і сестри, зі словами радісного великоднього вітання! Нехай наша радість у Христі воскреслому примножується в нас, а через нас — і в усьому світі. Будемо ж щедро ділитися цією радістю з нашими ближніми, будемо нести у світ світло Христового Воскресіння, будемо знову і знову радісно вітати один одного: Христос Воскрес! Воістину Воскрес!», - побажав Митрополит Володимир.

image.jpgПатріарх УПЦ КП Філарет (Денисенко) у своєму привітанні вказує, що Воскресіння Христове є остаточною перемогою над тілесною смертю.

«Христос воскрес із мертвих. Смерть переможена! Чому вона переможена? Тому що не може тримати у своїх обіймах Того, Хто переміг гріх. Бо смерть увійшла в нашу природу через гріх. Немає гріха – немає і смерті. Воскресіння Христове є перемогою над тілесною смертю, і це – остаточна перемога, бо вона завершує перемогу над духовною смертю. Апостол Павло надає Воскресінню Христовому неперевершене значення. Він каже: «Якщо Христос не воскрес, то віра ваша марна: ви ще у гріхах ваших» (1 Кор. 15: 17). І, дійсно, без Воскресіння Христового немає християнства. Сутність християнства полягає у Воскресінні Христовому. Хто не вірує у тілесне Воскресіння Христове, той не може навіть називатися християнином. Він гірший від невірного», - пише Глава УПЦ КП .

hfjo.jpgПатріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) називає Воскресіння Христове «празником празників» і висловлює побажання, щоб «великоднє світло просвітило кожну душу, кожне серце, кожну домівку і родину та скріпило всіх Божим миром».

«Сьогодні наш народ та суспільство можна порівняти з учнями Ісуса Христа, що знову переживають втрату надії, розчарування та безсилля, споглядаючи на свого зневаженого та розп’ятого Вчителя. Ми сподівалися на відродження вільної держави, а натомість так часто зазнаємо гіркоти розчарувань та досвідчуємо крах власних ілюзій. Як дуже всі ми сьогодні потребуємо цієї переміни всього нашого суспільства силою Воскреслого! І саме сьогодні ми проголошуємо: «Христос воскрес!» – і в цьому є джерело нашої надії та невичерпної сили. Святкуючи цей світлий празник Пасхи Христової, ми твердо віримо, що кожне наше зусилля, навіть найменше, якщо буде благословенне Господом, принесе свої благодатні плоди. Тож молімося всі разом про Божу милість і благословення для нашого народу, щоб він і надалі залишався народом християнським та щоб зростав у вірі й свідомості власної гідності та відповідальності за своє майбутнє. А запорукою та опорою нашої надії є і завжди буде присутність воскреслого Спасителя між нами і слова-запевнення святого апостола Павла: «Коли Бог за нас, то хто проти нас? Він власного Сина свого не пощадив, а видав Його за всіх нас, – як же разом із Ним не подарує нам усього?.. Христос Ісус, який умер, ба й воскрес, що по правиці Божій, – Він заступається за нас» (Рим. 8, 31–32)» - зазначає першоєрарх.

njgjh-p.jpgПредстоятель УАПЦ Мефодій (Кудряков), вітаючи вірян, підкреслив, що жодна подія в житті Спасителя «не прославляється з такою величчю, як Пасха».

«Воскресіння Ісуса христа – це істина, на якій утверджується все наше віровчення і надії.

Відкиньте Пасху і буде втрачено для нас Новий Заповіт і саме Християнство. Якби Христос не воскрес, то нічого б не змінилося у нашому житті, не було б надії на спасіння, люди б продовжували гинути в гріхах і місцем перебування було б пекло», - пише він.

Михайло Паночко«Воскресіння Христа продемонструвало всьому людству і на всі віки потужну силу Божої Правди – бо вона вічна, Любові – бо вона безсмертна, Життя – бо воно сильніше смерті, як написано: «Яка безмірна велич Його сили, яку виявив Він у Христі, воскресивши із мертвих Його, і посадив на небі праворуч Себе» (Єф. 1:20), - зазначає у своєму вітанні старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко, - Центральною темою проповідей апостолів була тема воскресіння Христа і, як результат Його подвигу – наше воскресіння з Ним.

Бажаю Вам довірятись Воскреслому, любити, і всім серцем служити Йому, щоб для нас збулося Слово Христове «… щоби там де Я і вони були зі Мною…» (Ів.17:24)».

Антоній.jpg

Пасхальне Послання Постійної Конференції Українських Православних Єпископів поза межами України

Дорогі Брати і Сестри, перебуваючи в радості Воскреслого Христа і озброєні вірою, надією і любов’ю, ми покликані поширювати єдність і мир серед наших рідних, серед нашого народу і серед людей по всьому світу.

У цьому особливому році, коли Український Народ відзначає 1025-ліття від хрещення Руси-України св. Володимиром, ми повинні принести в жертву Богові нашу вдячність, що Воскреслим Христом ми витримали понад 1000 років і подолали страшні випробування і дожили побачити незалежну Україну, і значні, видимі кроки до єднання Українського Православ’я. Воскреслим Христом і нашою наполегливою і відданою працею ми зможемо перемогти всі труднощі, щоб наблизити наше життя до ідеалу Ним проповідуваного…. Колись принесли дари Христові – миро, ладан, і золото. Сьогодні наші дари Христові повинні бути – єдність, мир, і злагода», – йдеться у посланні.

Великоднє вітання Патріарха Константинопольського Варфоломія (грецькою), (англійською)