У римо-католиків триває Страсний тиждень

26.03.2013, 11:24
У римо-католиків триває Страсний тиждень - фото 1
Богослужіннями Вербної неділі римо-католики вступили в Страсний тиждень - кульмінацію Великого посту і серцевину літургійного року.

uiojn.jpgБогослужіннями Вербної неділі римо-католики вступили в Страсний тиждень - кульмінацію Великого посту і серцевину літургійного року.

Під час Богослужінь Великого четверга, Страсної п`ятниці і урочистого навечір`я Пасхи віряни знову переживають таємницю Страстей Христових, Його смерті і воскресіння. У четвер увечері буде здійснений обряд, який відбувається раз в році - за церковною традицією священик обмиє ноги дванадцяти мирянам в спогад того, як перед Таємною вечерею Христос омив ноги своїм учням.

Під час співу гімну "Слава в вишніх Богу" в четвер в останній раз будуть звучати орган і всі дзвони - вони замовкнуть до Великодня. На Месі Великого четверга освячується велика кількість дарів, щоб їх вистачило на Страсну п`ятницю, коли Меса не здійснюється. З XI століття ці дари поміщаються не в ризницю, а в одну з каплиць храму для поклоніння їм після Меси. Перенесення дарів, яке здійснюється під час урочистої процесії після Меси, символізує ув`язнення Христа в темницю. Потім з вівтаря прибираються свічники, хрести і покривало, що символізує зняття одягів з Христа воїнами перед Його розп`яттям.

На таємниці пристрастей зосереджено Богослужіння Великої п`ятниці - дня суворого посту й покаяння, єдиного дня в році, коли не звершується Євхаристійна Літургія. У храмах п`ятнична служба зазвичай триває декілька годин, оскільки для поклоніння хресту і його цілування вишиковується довга черга віруючих. У цей день віруючі причащаються Передосвяченими дарами.

У Велику суботу віряни перебувають у молитві перед гробом Господнім. C появою першої зірки розпочнеться урочисте Богослужіння навечір`я Пасхи. Від багаття у дворі храму в цей день запалюється пасхал - велика свічка, яка урочисто вноситься до храму під спів гімну "Слава в вишніх Богу", і з цього моменту в храмі знову звучить орган і дзвони, прославляючи Христове Воскресіння. У більшості країн де переважно католицьке населення дні з Великого четверга до великоднього понеділка включно є вихідними, повідомляє УНІАН-релігії.