• Головна
  • Новини
  • Не Церкву треба реформувати, а нам треба змінюватися, - митрополит УПЦ КП...

Не Церкву треба реформувати, а нам треба змінюватися, - митрополит УПЦ КП

15.01.2013, 16:46
Не Церкву треба реформувати, а нам треба змінюватися, - митрополит УПЦ КП - фото 1
Митрополит Львівсько-Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк) поділився своїми міркуваннями про перебіг різдвяно-новорічних свят в Україні і, зокрема, щодо закликів переходу на Григоріанський календар.

88j-00hj.jpgМитрополит Львівсько-Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк) поділився своїми міркуваннями про перебіг різдвяно-новорічних свят в Україні і, зокрема, щодо закликів переходу на Григоріанський календар. Митрополит вважає, що Православна Церква не повинна відмовлятися від своїх традицій, а українці мають право святкувати Новий рік двічі – 1 та 14 січня.

Свої думки владика Димитрій виклав на сторінці у Facebook, повідомляє Православний оглядач.

«Зі Старим Новим Роком! Дивне вітання. Правда? Але в цих словах щось таке є особливе. І хай грець з ним, з тим Задорновим і іншими, що висміюють нас у святкуванні Нового Року двічі – 1 та 14 січня. Ми маємо на це право... Думаю, що і Церква Православна, правда не всюди, свої великі і малі свята звершує за Юліанським календарем, тобто за старим стилем. Останнім часом ми звикли цей порядок речей дуже критикувати. Навіть пробувати щось змінити. Чим далі ми просуваємось у секуляризований, постмодернізований світ, де немає місця Богові та нашим прекрасним українським різдвяним традиціям, тим більше я переконуюсь: «Нічого не потрібно міняти. Хай залишиться все так як воно є», - пише він.

Львівський митрополит переконаний, що зміни потребує не давня традиція, а сприйняття людьми християнських свят і правильне розуміння мети християнського життя.

«Церква і все, що є у Церкві повинно залишатися таким, яким воно є до сьогодні. Це не Церкву треба змінювати і, борони Боже, ще й реформувати. Це нам потрібно змінюватися, духовно преображатися, і свято берегти все те, що нам передали наші предки, - наголошує владика Димирій. - Тільки люди злорадні, духовно убогі, маловірні, і навіть інколи суєвірні, здатні на такі заклики: «Все відкидаймо і святкуймо по-новому». За ці дні можна було почути все. Слава Богу, що слухаю більше радіо, а телевізор менше дивлюся. Серед прослуханого мною за ці різдвяні святки, чого тільки не було: і модерна кутя з шоколадом (скоро буде зі шкварками!)), і свят-вечір з рибою (хоча у Навечір’я Різдва суворий піст, а риба вже не споживається з початку різдвяного трипіснця, тобто з 2 січня)».