Сьогодні римо-католики святкують Воскресіння Христове

08.04.2012, 10:27
Сьогодні римо-католики святкують Воскресіння Христове - фото 1
Католики зустрічають свято Воскресіння Христового, відвідуючи костели, де проводяться обряди благословіння води і вогню, запалюється великодня свічка. У храмах звучить гімн під назвою “Да возрадується!”, а потім читаються 12 пророцтв.

wigilia-pasch.jpgexklusiv.gifКатолики зустрічають свято Воскресіння Христового, відвідуючи костели, де проводяться обряди благословіння води і вогню, запалюється великодня свічка. У храмах звучить гімн під назвою “Да возрадується!”, а потім читаються 12 пророцтв.

Священики освячують хрещальну воду, а віруючі запалюють свої свічки від пасхальної свічки. Символ Пасхи — це також фарбовані яйця. Цей елемент свята об’єднує православних християн і католиків. І в тих, і в інших за традицією яйця освячують у храмах.  

У Католицькій Церкві латинського обряду в ніч перед Христовим воскресінням відправляється богослужіння, зване «Пасхальним чуванням». Церква згадує цю святу ніч, в якій воскрес Христос-Господь, називаючи її «матір’ю усіх святих чувань».

У Ватикані, в базиліці святого апостола Петра, цю урочисту відправу очолив 7 квітня увечері Вселенський Архиєрей Бенедикт XVI. Під час Пасхальної Вігілії Папа у промові наголосив, що Великдень є святом нового творіння. «Ісус воскрес і вже більше не помре. Він відчинив двері до нового життя, яке не знає ні хвороби, ні смерті. Він сам прийняв людину у Бога. «Тіло й кров посісти Божого Царства не можуть», сказав Павло  в Першому Посланні до Коринтян (15,50). Християнський автор Тертуліан у ІІІ столітті мав сміливість написати з огляду на Воскресіння Христа і наше воскресіння: «Утіштеся, тіло і кров, через Христа ви отримали місце в небі і в Царстві Божому» (ССL II 994). Для людини відкрився новий вимір. Творіння стало більшим і просторішим», – сказав Бенедикт.

Сьогодні, 8 квітня,  на каналах "Перший національний" та "5 канал" о 11:15 транслюватиметься урочиста Меса Господнього Воскресіння під проводом Папи, а о 13:00 - благословення "Urbi et Orbi". Урочиста Великодня відправа на площі Святого Петра закінчується завжди спеціальним Апостольським благословенням.

За традицією Папа Римський у Воскресіння Христове звертається до пастви з благословенням 65 мовами народів світу.

З Великоднім посланням до українських римо-католиків звернувся Голова Конференції єпископів Римо-Католицької Церкви в Україні Архиєпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський: «Ділячись радістю від переживання Пасхальної Таємниці Відкуплення, в цьому Ювілейному Році 600-ліття Львівської Архідієцезії бажаю Вам усіх потрібних ласк Воскреслого Христа. Нехай сила Його звитяжної смерті і віра в те, що Він живий, наповнює наші серця миром, радістю, а також довірою Господньому Провидінню».