• Головна
  • Новини
  • 6 січня християни, які живуть за Григоріанським календарем, відзначають Богоявлення Господнє...

6 січня християни, які живуть за Григоріанським календарем, відзначають Богоявлення Господнє

06.01.2012, 17:25
6 січня християни, які живуть за Григоріанським календарем, відзначають Богоявлення Господнє - фото 1
Інші назва урочистості, згідно з традицією, – Трьох Царів. Свято було відоме на Сході вже у ІІІ столітті. На Заході воно з’явилося століттям пізніше. В літургії нерозривно пов’язане з Різдвом.

06.01_Objawienie.422x500.jpegІнші назва урочистості, згідно з традицією, – Трьох Царів. Свято було відоме на Сході вже у ІІІ столітті. На Заході воно з’явилося століттям пізніше. В літургії нерозривно пов’язане з Різдвом.

Перші згадки про це свято походять ще від Климента Александрійського та гностиків; загалом беручи, Богоявлення – тобто явлення Бога в людському тілі – спочатку не відділялося від самого Різдва. Народження Бога в тілі, славне Його явлення та Хрещення в Йордані святкувалися спільно; свідченням цього є літургійна практика Вірменської Апостольської Церкви. Її представники не були присутні на Халкідонському Соборі 451 року, де святкування Різдва було відділене від святкування Богоявлення, тому ВАЦ і донині відзначає ці свята спільно. Східні Церкви святкують Богоявлення невідривно від Хрещення, натомість у Західній Церкві встановилася традиція відзначати ці урочистості окремо. Для православних Богоявлення і Хрещення стали синонімами одного й того самого свята; натомість латинська традиція співвідносить із Богоявленням дещо інший зміст. А саме: мудреці зі Сходу прийшли поклонитися Немовляті, проваджені зіркою, і це є символом того, що люди достатньою мірою здатні відшукати Бога, використовуючи розум і знання.

Розходження сенсу святкувань відбилося також і в тому, що східна традиція виробила святкування «Йордану» – освячення води, купання в ополонках тощо; за західною традицією, освячується вода, ладан і крейда, якою на дверях пишуть літери СМВ (скорочення фрази Christus mansionem benedicat – «хай Христос благословить цей дім»).

Євангельські «волхви», мудреці, або ж Три Царі, вважаються покровителями подорожніх, паломників, купців, власників готелів.

В іконографії представлені як люди Сходу в строкатому одязі, нерідко перському. В Х столітті на образах Трьох Царів з’явилися корони. Про це інформує Католийький часопис CREDO.