Президент України привітав юдеїв із святом Хануки

21.12.2011, 11:23
Президент України привітав юдеїв із святом Хануки - фото 1
Віктор Янукович привітав юдеїв України із святом Хануки, яке розпочалося вчора увечері.

hanykaВіктор Янукович привітав юдеїв України із святом Хануки, яке розпочалося вчора увечері.

«Шановні співвітчизники! Щиро вітаю вас зі святом Хануки, - йдеться у привітанні, - Глибинний зміст прадавньої події, який має традиція відзначення ханукальних днів, свідчить про життєдайні духовні джерела віри в перемогу та відродження, повідомляє офіційний сайт Президента України.

Віктор Янукович також побажав, щоби у цей радісний час священні вогні принеслиу у сім’ї мир і злагоду, тепло і радість, щастя й достаток, - інформує офіційний сайт Президента України

Свято вогню, світла, радості і веселощів — Хануку — юдеї відзначають 25 дня місяця Кіслев. Цьогоріч святкування розпочинаються ввечері 20 грудня. Відзначають Хануку 8 днів. Головний ритуал — запалювання ханукальних свічок на честь чуда, яке сталося в Єрусалимському Храмі після повстання Маккавеїв у середині ІІ ст. до н.е.

Ханука не є храмовим святом, про нього не йдеться у Святому Письмі, а історичним. Хоча воно вшановується юдеями і набуло своєї традиції.

На свято Хануки їдять все, що готується на олії - деруни, пампухи з начинкою,сирні млинці, солодкі яєчні пампушки (манделах), хрусти.

Особливо потішне це свято для дітей. Їх навчають бути щедрими і справедливими (цедака), з малих років привчаючи віддавати частину своїх заощаджень на доброчинність. Тому на Хануку їм спеціально дають гроші (Хануки-гелт) для благодійності.