• Головна
  • Новини
  • Український Католицький Університет передав для Ватикану 43 ялинки та прикраси до них...

Український Католицький Університет передав для Ватикану 43 ялинки та прикраси до них

05.12.2011, 10:03
Сорок три ялинки Український католицький університет передав до Ватикану. Вони прикрашатимуть площу Святого Петра у Ватикані та апостольський палац на Різдво. 30 листопада УКУ передав ялинки на прохання Міністерства закордонних справ України.

Сорок три ялинки Український католицький університет передав до Ватикану. Вони прикрашатимуть площу Святого Петра у Ватикані та апостольський палац на Різдво. 30 листопада УКУ передав ялинки на прохання Міністерства закордонних справ України.

«Так Університет долучається до організації «Українського Різдва у Ватикані, – розповідає проректор з адміністрації та розвитку УКУ Мирослав Сеник. – Часточка України буде у Ватикані і після Різдва, адже саджанці ялинок там посадять, і вони будуть рости на території Італії».

УКУ передав до Ватикану 43 саджанці ялиці білої завдовжки 5–10 метрів із лісництв Львівської області (Старосамбірський, Сколівський та Дрогобицький райони). До Ватикану виїхали три вантажні автомобілі, обладнані спеціальними ящиками для транспортування дерев. У понеділок, 5 грудня, поїде ще одна вантажівка із ялинковими прикрасами. По Європі українські ялинки проїдуть майже дві тисячі кілометрів. Ці дерева обирали львівські лісники.

Університет передасть до Ватикану ялинкові прикраси – 257 дерев’яних іграшок (роботи народних майстрів) та близько двох тисяч скляних куль. Усі прикраси виконані в народній манері.

На думку першого проректора УКУ Тараса Добка, надання ялинок та різдвяних прикрас для Ватикану є не лише великим престижем для нашої держави: «Це також приклад державно-церковної співпраці, адже в урочистостях візьмуть участь представники українських Католицьких Церков візантійського та латинського обрядів». Про це інформує прес-служба УКУ.

Як РІСУ повідомляла, головна ялинка, яку встановлять на площі Святого Петра,  була доставлена з України до Ватикану  у ніч з 30 листопада на 1 грудня. Урочисте запалення української красуні відбудеться 16 грудня.

Як повідомлялося, ялинку для Ватикану зрізали 18 листопада на Закарпатті. Її висота - 30 метрів, вага - 4 тонни, діаметр стовбура - більше півметра.

У відкритті різдвяної ялинки з України у Ватикані візьмуть участь не тільки єпископи Католицьких Церков України латинського та візантійського обрядів, а й представники Української Православної Церкви. Таку домовленість було досягнуто під час зустрічі Патріарха Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ, з представником Митрополита Володимира (Сабодана), архиєпископом Олександром (Драбинком), керівником Відділу зовнішніх зв’язків УПЦ.

Теги: #Ялинка