• Головна
  • Новини
  • Сьогодні у Львові відзначають День покровителя міста - святого Юрія...

Сьогодні у Львові відзначають День покровителя міста - святого Юрія

06.05.2011, 14:31
Сьогодні у Львові відзначають День покровителя міста - святого Юрія - фото 1
На іконах святий Юрій часто зображається на білому коні й зі списом у руці, яким він вражає змія чи дракона. Це зображення символізує перемогу Христової Церкви над дияволом — “стародавнім змієм” (Одкр. 12,3; 20,2).

Святий_Юрій.jpgСьогодні, 6 травня, Львів вшановує свого покровителя – великомученика і святого Юрія Переможця. З цієї нагоди у архикатедральному соборі св. Юра УГКЦ відбулася урочиста Літургія.

«В європейських столицях є гарна традиція, що кожне місто має свого покровителя. Покровителем нашого міста є св. Юрій. У нашій громаді є люди, які присвячують своє життя служінню добру, які пам’ятають про тих, кому важче, які допомагають старшим людям, сиротам, неповносправним, одиноким. І роблять таким чином нашу громаду благочестивою і сильнішою. Сьогодні, у День святого Юрія, ми особливо повинні пам’ятати про свій моральний та християнський обов’язок», - вважає міський голова Львова Андрій Садовий, повідомляє ZAXID.NET з посиланням на прес-службу Львівської міської ради.

Нагадаємо, торік у День святого Юрія міський голова нагородив Львівську Архиєпархію Української Греко-Католицької Церкви спеціально розробленою нагородою - фігурою св. Юрія.

З передання Церкви відомо, що св. Юрій походив із Каппадокії, яка тоді існувала у Малій Азії, з Бейрута. Коли він іще був юнаком, його батько загинув за Христову віру.

Юрій ще замолоду обрав для себе військовий фах і швидко став воєначальником. Після смерті матері він прибув до Рима, щоб продовжити військову кар’єру безпосередньо при дворі імператора Діоклетіана, який був фанатичним прихильником культу римських богів і увійшов в історію як один із найжорстокіших гонителів християнської Церкви.

Святий Юрій став на захист несправедливо переслідуваних братів і сестер у Христі. Діоклетіан спочатку спробував погрозами примусити його відступитися від віри, а потім наказав його катувати. Але святий мученик мужньо зносив страждання і при цьому прославляв Господа. Тоді розлючений імператор наказав відрубати йому голову. Так великомученик Юрій відійшов із цього світу, це сталося у Никодимії 6 травня (23 квітня за старим стилем) 303 року Божого.

Мощі святого відданий слуга перевіз до Палестини, де християни урочисто поклали їх до гробу. Вже у часи імператора Костянтина Великого християни збудували у Палестині, у місті Ліді, храм на честь св. вмч. Юрія, туди були перенесені його мощі. Це перенесення Церква святкує 16 листопада (3 листопада).

Великомученика Юрія за мужність і за духовну перемогу, а також за ту чудодійну допомогу, яку він неодноразово надавав людям у небезпеці, іще називають Переможцем.

На іконах святий Юрій часто зображається на білому коні й зі списом у руці, яким він вражає змія чи дракона. Це зображення символізує перемогу Христової Церкви над дияволом — “стародавнім змієм” (Одкр. 12,3; 20,2).