• Головна
  • Новини
  • Церкви, які живуть за Григоріанським календарем, відзначають День народження Івана Хрестителя...

Церкви, які живуть за Григоріанським календарем, відзначають День народження Івана Хрестителя

24.06.2010, 12:42
Церкви, які живуть за Григоріанським календарем, відзначають День народження Івана Хрестителя - фото 1
Різдво Івана Хрестителя, Предтечі Господнього, святкують 24 червня християни, що живуть за григоріанським календарем. Це єдиний святий, який користується привілеєм відзначення дня народження.

exklusiv.gifІван_Предтеча.jpgУКРАЇНА — Різдво Івана Хрестителя, Предтечі Господнього, святкують 24 червня християни, що живуть за григоріанським календарем. Це єдиний святий, який користується привілеєм відзначення дня народження. У всіх інших святих згадуємо лише день їх смерті як день народження для неба. Він був першим святим, якого вшановувала Церква.

Йому присвячена римська базиліка святого Йоана Латеранського, в якій майже 1000 років Папа Римський мав свою резиденцію. Він є покровителем Австрії, Франції, Голландії, Мальти, Німеччини, Угорщини та інших країн.

Іван Хреститель, ім’я якого в перекладі з єврейської означає «Бог є ласкавий», народився за 6 місяців до народження Ісуса. Як розповідає Євангеліє від Луки, він був сином священика Захарії і Єлизавети, родички Богородиці. Його народження возвістив Захарії Архангел Гавриїл, який також сповістив про особливе завдання Івана: «щоб серця батьків привернути до дітей, і неслухняних — до мудрості праведних, щоб готових людей спорядити до Господа» (Лк. 1, 17).

Іван_Хреститель.jpgНа діяльність Івана швидко звернули увагу юдейські старшини. Вони побоювалися відкрито виступати проти нього, тому вважали краще зачекати. Особою Івана цікавився також правитель Галілеї Ірод Антипа II (+ 40), син Ірода І Великого, який наказав вбити дітей у Вифлеємі. Коли правитель запросив Івана до свого замку, той скористався можливістю, аби прямо в очі Іроду сказати: «Не личить тобі мати жінку брата твого» (Мк 6, 18). Розгніваний цар наказав заарештувати Івана. У свій день народження правитель влаштував бенкет, під час якого, будучи п'яним, присягнувся виконати будь-яке бажання Соломеї, дочки Іродіади, жінки свого брата. Вона ж після розмови з матір'ю попросила голову Івана. Ірод наказав катові виконати смертний вирок, після чого приніс на полумиску голову Івана Хрестителя (Мт 14, 1-12).

Іван Хреститель все життя був «голосом вопіющого в пустелі», вів аскетичний спосіб життя та закликав людей до покаяння. Він хрестив дорослих і дітей, у водах Йордану в Івана христився сам Спаситель — Ісус Христос.