• Головна
  • Новини
  • Вперше за триста років православна громада Львова організувала хресний хід містом в Неділю торжества православ’я...

Вперше за триста років православна громада Львова організувала хресний хід містом в Неділю торжества православ’я

22.02.2010, 17:44
Вперше за триста років православна громада Львова організувала хресний хід містом в Неділю торжества православ’я - фото 1
У першу неділю Великого посту – Неділю Торжества православ’я вірні УАПЦ у Львові організували хресний хід, в якому взяли участь 80 священиків львівської єпархії УАПЦ, 5 осередків Львівського ставропігійного братства та близько тисячі вірних.

exklusiv.gifHid1176.jpgЛЬВІВ — У першу неділю Великого посту – Неділю Торжества православ’я, 21 лютого, вірні УАПЦ у Львові організували хресний хід. Очолив хід, в якому взяли участь 80 священиків львівської єпархії УАПЦ, 5 осередків Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного, Українське козацтво та близько тисячі вірних, владика Макарій, архиєпископ Львівський УАПЦ.

Метою проведення заходу, як повідомив РІСУ Юрій Федів, заступник голови Львівського ставропігійного братства св. Андрія Первозваного, було відродження давніх східних традицій та молитва за здоров’я та добро мешканців міста.

«Уперше, від 1700 р., коли Львівська православна єпархія прийняла унію з Римом, православна громада міста здійснила хресний хід з іконами, мощами вмч. і ціл. Пантелеймона, вмч. Меркурія, св. Анастасії Царгородської, із часточками Чесного і Животворящого Хреста, хоругвами центральними вулицями стародавнього Львова», — зазначають у братстві.

Hid_2.jpgХід розпочався із молебня в Ставропігійній церкві Успіння Богородиці УАПЦ. Після цього процесія пройшла вулицями міста, біля кожного храму відбулося читання Євангелія та Канону Христу. Процесію зустріли парафії Успіння Богородиці Вірменської Апостольської Церкви, Преображення ГНІХ УГКЦ, Успіння Богородиці РКЦ. Настоятелі цих парафії читали Євангеліє. Владика Макарій висловив вдячність священикам сусідніх парафій за зустріч та спільну молитву.

Біля пам’ятника Тарасові Шевченку священики відслужили панахиду. Завершився хресний хід у храмі Успіння Богородиці УАПЦ соборною відправою Пасії.

Довідка:

Традиція здійснення хресного ходу в цей день сягає 843 р., коли відбувся собор, який засудив іконоборство і повернув церкву до постанов VII Вселенського собору — на користь ікон у християнському житті. Після цієї історичної події, вірні, які переховували святі ікони, урочистим хресним ходом перенесли збережені реліквії до собору св. Софії у Константинополі.