Грузинська Церква не зачинятиме храми на Великдень

03.04.2020, 11:54
Грузинська Церква не зачинятиме храми на Великдень - фото 1
У дні Великодніх свят всі храми Грузинського Патріархату залишатимуться відчиненими, незважаючи на карантин. Про це заявив Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілія Другий в надзвичайному зверненні, розміщеному на сайті Грузинської Патріархії.

У дні Великодніх свят всі храми Грузинського Патріархату залишатимуться відчиненими, незважаючи на карантин. Про це заявив Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілія Другий в надзвичайному зверненні, розміщеному на сайті Грузинської Патріархії,сообщает "Портал-Credo.Ru".

У Грузії введено режим загального карантину, який забороняє збори більше трьох осіб у громадських місцях. Однак Грузинська Патріархія не закриватиме храми на Благовіщення, Вербну неділю та Великдень, - коли до церкви приходить особливо багато народу.

«Будь-яка людина в момент випробування прагне до позбавлення гріхів і втіхи. Сьогодні, коли поширена в світі нова інфекція створює загрозу життю населення, природно, що парафіяни покладають особливі надії на Господа і тягнуться до храму. Для віруючих духовна їжа так само важлива і необхідна, як і плотська, тому закрити двері храму неможливо, і вони будуть відчинені для тих, хто побажає піти до церкви, щоб отримати Божу благодать і духовно зміцнитися», - йдеться в посланні Патріарха.

При цьому в зверненні зазначається низка особливих заходів, спрямованих на мінімізацію факторів ризику поширення захворювання. Усередині храму під час Служби бажано перебувати тільки священнослужителям, співчим і прислужникам. Великі храми зможуть прийняти всередину приміщення також невелику кількість прихожан. У невеликих церквах при Службі всі парафіяни повинні перебувати на вулиці, дотримуючись дистанції. Священнослужителі також можуть служити Літургію на дворі.

У посланні наголошується, що «проведення Богослужінь для духовенства є невід'ємною частиною обов'язків священства і має першорядне значення для всієї нації».

Крім того, Патріарх рекомендує залишатися вдома тим віруючим, які через вік або нездужання входять в групу ризику, а також тим, хто «виявляє особливої обережності через зараження вірусом». Духівник може провести для них Службу вдома.

Як відомо, 30 березня прем'єр-міністр Георгій Гахарія висловив надію, що держава знайде компроміс з Церквою в питаннях дотримання заходів санітарної безпеки під час карантину. Результатом взаємодії з Патріархією Гахарія назвав те, що в багатьох церквах ввели особливі правила, двори оснастили аудіо-системами, щоб віруючі не збиралися в приміщенні.