• Головна
  • Новини
  • Зарваниця цими вихідними очікує близько ста тисяч паломників з усього світу...

Зарваниця цими вихідними очікує близько ста тисяч паломників з усього світу

12.07.2019, 10:25
Зарваниця цими вихідними очікує близько ста тисяч паломників з усього світу - фото 1
150 кілометрів пішки. На прощу до Марійського духовного центру Зарваниця в Теребовлянському районі вирушили перші паломники. Йтимуть вони майже п’ять днів. Звідки йдуть і чим особлива цьогорічна проща.

150 кілометрів пішки. На прощу до Марійського духовного центру Зарваниця в Теребовлянському районі вирушили перші паломники. Йтимуть вони майже п’ять днів. Звідки йдуть і чим особлива цьогорічна проща, знають кореспонденти Т1 Новини.

Кілька десятків тисяч паломників очікують на цьогорічній прощі у Зарваниці Теребовлянського району. Вона відбудеться вже цими вихідними, 13-14 липня. Перші колони прочан вже вирушили з Хмельницька і Кам’янець-Подільського 9 липня. Дорогою до них долучаються й інші паломники.

- Піші колони налічують 100-150 осіб, а в дорозі можливо й більше доєднаються. Це великий духовний подвиг. Ми знаємо, що ще з інших локацій будуть вирушати паломники. Знаємо, що йдуть з інших областей. Є такі паломники, які їдуть на велосипедах і які долають десятки і сотні кілометрів, - каже прес-секретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Олег Харишин.

«До нас їдуть з усіх областей України і навіть будуть прочани з Криму. Матимемо достойних гостей на прощі: Митрополита Чеського Яна Равбнера, представника Німецької єпископської конференції РКЦ владику Стефана Закора, буде перший секретар Апостольської нунціатури в Україні монсеньйор Йосеф Ґрек», - розповів владика Василій (Семенюк).

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, на цьогорічну прощу Тернопільсько-Зборівська архиєпархія підготувала масштабну програму для молоді. Центральною подією стане зустріч Патріарха Святослава з молоддю, 13 липня (початок о 16-й годині) в межах творення Єдиного молодіжного простору УГКЦ.

Молодіжна комісія єпархії у співпраці з ГО «Зарваницька ініціатива» також проведе зустріч для молоді у форматі відкритого університету. Тема спілкування — «Реальність молоді в селі й те, що на неї чекає в місті».

Зустріч відбудеться на території Молодіжно-духовного центру в Зарваниці з 18:00 до 19:30.

На завершення організатори готують Духовно-мистецьку програму для молоді на Співочому полі, яка розпочнеться опівночі і триватиме майже до світанку. Серед запрошених гуртів — «Шпилясті Кобзарі» і «Кана». Ведучі програми — Тетяна Дармограй та отець Роман Демуш.

Кульмінацією прощі у Зарваниці стане недільна ранкова Літургія (14 липня), яку очолить Патріарх УГКЦ і на якій співслужитимуть усі єпископи.

Довідка:

Зарваниця є одним із найдавніших чудотворних місць України. Історія починається з 1240 року. Тоді монах з Києва, рятуючись від навали хана Батия, втікав на Західну Україну. Виснажений чернець заснув на березі Стрипи. Йому приснилася Матір Божа. Прокинувшись, він побачив перед собою ікону Богородиці з Ісусом, яка височіла над джерелом. Монах, помолившись, обмив свої рани джерельною водою – і вмить одужав. А місце, де «зарвав його сон», назвав Зарваницею. Згодом біля джерела було збудовано дерев’яну капличку, в якій зберігалася чудотворна ікона. Зараз на її місці стоїть каплиця Об’явлення Матері Божої.