• Головна
  • Новини
  • Уперше в Україні проходитиме з'їзд Марійських центрів Європи...

Уперше в Україні проходитиме з'їзд Марійських центрів Європи

19.09.2016, 12:56
Уперше в Україні проходитиме з'їзд Марійських центрів Європи - фото 1
Делегати 20 найбільших Марійських духовних центрів Католицької Церкви з уієї Європи зберуться у Зарваниці 19-22 вересня 2016 року. Це – перший з'їзд не тільки у відомому відпустовому місці, а й в Україні

Делегати 20 найбільших Марійських духовних центрів Католицької Церкви з уієї Європи зберуться у Зарваниці 19-22 вересня 2016 року. Це – перший з'їзд не тільки у відомому відпустовому місці, а й в Україні, повідомляє кореспондент РІСУ Володимир Мороз.

Зарваниця

“Зарваниця входить до Європейської Марійської Мережі (ЄММ), яка нараховує 20 найбільших центрів Європи, – говорить архиєпископ Тернопільський і Зборівський УГКЦ Василій Семенюк. – У цій мережі є тільки два центри, які представляють східну церковну традицію. Це Маріяповч в Угорщині і Зарваниця в Україні. Решту представляють західну традицію. Тож зустріч у Зарваниці буде чудовою нагодою для них дізнатися про духовність українського народу”.

Актуальним є і пізнання нашого східного обряду, позаяк у ЄММ представлені тільки два центри східної традиції – Зарваниця і Маріяповч в Угорщині, продовжує архиєпископ.

Зібрання у Зарваниці – вже 14-те ЄММ. В УГКЦ бачать цю подію як нагоду до кращого представлення іноземцям своєї духовності. Відтак пройде конференція, під час якої гостям представлять історичні та богословські виміри вшанування Богородиці в українській культурі, розповідає отець-доктор Іван Січкарик. А ще учасники побувають у музеї-садибі Патріарха Йосифа Сліпого в селі Заздрість Теребовлянського району. У Тернополі ж делегати пройдуться центром міста, завітають до архикатедри УГКЦ.

“Вони повезуть те, що дізнаються, із собою, і зможуть краще розуміти наших людей – яких багато у їхніх країнах – коли ті звернуться до них. Адже наші люди й там шукають Церкву”, – каже владика Василій (Семенюк).

Програма заходів у Зарваниці:

20 вересня

19.30 Архиєрейська Божественна Літургія (Каплиця біля парафіяльної церкви)

20.30 Участь у процесійному поході зі свічками і Молебень до Пресвятої Богородиці. 

21 вересня

9.00 Архиєрейська Божественна Літургія (Собор Зарваницької Матері Божої)

22 вересня

7.30 Божественна Літургія (Підземна церква «Пресвятої Тройці»)